Stiglo oko 1000 skijaša iz 20 zemalja na Ravnu planinu (FOTO)

Pale domaćin prvog FIS takmičenja

29.01.2024.

Na stazama Ski-centra “Ravna planina” na Palama danas je počelo četvorodnevno FIS takmičenje za muškarce i žene, na kojem se takmiči oko 100 skijaša iz 20 zemalja.

Domaćin i vlasnik Ski-centra “Ravna planina” Veljko Golijanin kaže da pripreme za trku nisu bile lake zbog nedostatka snijega ali da su, zahvaljujući vještačkom osnježavanju, napravljeni idealni uslovi.

“Odavde, sa Ravne planine i Pala skupljaju se bodovi za velika svjetska takmičenja. Pale polako postaju zvučne u cijelom regionu zahvaljujući dobro pripremljenoj stazi i FIS trci”- rekao je novinarima Golijanin.

Predsjednik komisije za ski-sudije u Smučarskim savezu Republike Srpske Slaviša Lučić rekao je da se danas takmiči 20 zemalja među kojima su prvi put predstavnici Saudijske Arabije.

Lučić je naglasio da nigdje u regionu nema danas ovakvih uslova za takmičenje kao na Ravnoj planini, te dodao da su staze pripremljene vrhunski i da su stručnjaci iz Slovenije ocijenili da staza ispunjava sve FIS norme.

“Snijega ima dovoljno, što je zasluga domaćina i vlasnika Ski-centra `Ravna planina`”- dodao je Lučić.

On je napomenuo da se takmiče seniori i juniori i da je ovo zvanično takmičenje u kalendaru FIS međunarodne skijaške organizacije na kojem takmičari osvajaju bodove.

Lučić ističe da se ovakva FIS takmičenja održavaju širom Evrope ali da su ove godine uslovi bili zadovoljavajući samo na Ravnoj planini.

Trener Ski-kluba “Olimpik” i povremeno reprezentacije BiH Nedim Durić rekao je da danas iz ovog kluba nastupa 20 takmičara u juniorskoj i seniorskoj kategoriji.

On je naglasio da su uslovi na stazi na Ravnoj planini perfektni, uraženi po svim svjetskim FIS standardima.

Durić kaže da očekuje da takmičari naprave što bolje FIS bodove, ostvare nove rezultate i napreduju na FIS ljestvici.

Milivoje Mačar iz Ski-kluba “Jahorina” sa Pala i nastupa za reprezentaciju BiH rekao je da se danas takmiči u disciplini slalom, da su uslovi na stazi vrlodobri, te da svaka trka ima svoju važnost pa se nada najboljem rezultatu.

Prvo FIS takmičenje u regionu u veleslalomu i slalomu za muškarce i žene biće održano danas i sutra, te u četvrtak i petak, 1. i 2. februara.

Izvor: SRNA