Srbi se ponovo okupili, vehabije odustale

Dodik stigao u Sud BiH

05.02.2024.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik stigao je na danas zakazano ročište u Sudu BiH, gdje je dočekan aplauzom građana i zvaničnika Srpske i srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama.

Među okupljenima koji su došli da daju podršku Dodiku ispred kompleksa pravosudnih institucija BiH su srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, premijer Republike Srpske Radovan Višković, te ministri u Vladi Republike Srpske Denis Šulić, Alen Šeranić, Zora Vidović, Petar Đokić, kao i vršilac dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloš Lukića.

Prisutni su i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić, te zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović.

Podršku predsjedniku Srpske pružaju i predstavnici Srba u Federaciji BiH, predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, veliki broj odbornika u lokalnim zajednicama, studenti, direktori javnih preduzeća i brojni funkcioneri.

Lider političkog pokreta “Vjera, narod, država” i bivši pripadnik odreda “El mudžahedin” Sanin Musa rekao je da neće, kako je ranije bio najavio, danas doći pred Sud BiH gdje zakazano ročište predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, te pozvao one koji su željeli doći da to ne čine.

Musa je obrazložio da to čini zbog “klime i atmosfere koja se napravila u vezi njegove najave dolaska da prati suđenje Dodiku pred Sudom BiH”.

“Ovo iz razloga što postoje indicije da bi naše prisustvo mogli zloupotrijebiti i iskoristiti ga kao opravdanje da se sudski proces Dodiku dislocira iz Sarajeva, pod izgovorom njegove ugrožene bezbjednosti. Ne želim da budemo iskorišteni u tu svrhu, i ovo je jedini razlog” – naveo je Musa na svom Fejsbuk profilu.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo Srni je rečeno da nisu primili zahtjev za održavanje protesta ni od političkog pokreta “Vjera, narod, država” niti od Muse kao fizičkog lica.

Ročište u predmetu protiv Dodika održava se po optužnici Tužilaštva BiH za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita.

Pretres će danas biti održan samo za predsjednika Dodika, s obzirom na to da Sud BiH nije prihvatio zahtjev da se predmet protiv predsjednika Republike ponovo spoji sa predmetom protiv vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića.

Suđenje u postupku koji se pred Sudom BiH vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, umjesto sudije Mirsada Strike, preuzela je sudija Sena Uzunović.

U njenoj biografiji se, između ostalog, navodi da je 1993. imenovana za sudiju Okružnog vojnog suda u Mostaru – Odjeljenje Konjic i tu dužnost je obavljala sve do 1996. godine.

Izvor: SRNA