Kalabuhov: Čurkin je simbol ruske diplomatije devedesetih

Položeni vijenci Čurkinu

09.02.2024.

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov, predstavnici zvaničnika Republike Srpske, grada Istočnog Sarajeva, Udruženja građana “Istočna alternativa” i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata danas su položili vijence na spomen-obilježje bivšem ruskom ambasadoru pri UN Vitaliju Čurkinu u Istočnom Novom Sarajevu.

Podsjećajući da se vijenci polažu povodom ruskog Dana diplomatije, koji se obilježava kao sjećanje na 10. februar 1802. godine kada je formirano rusko Ministarstvo spoljnih poslova, Kalabuhov je istakao da je simbol ruske diplomatije devedesetih godina prošlog vijeka bio upravo Čurkin, koji je u Savjetu bezbjednosti UN stavio veto na donošenje rezolucije usmjerene protiv Republike Srpske i srpskog naroda.

“Diplomatija mora igrati veliku ulogu u savremenom svijetu”- rekao je Kalabuhov novinarima i napomenuo da se u savremenom svijetu međunarodno pravo pokušava zamijeniti nekim drugim pravilima, a ljudi vještačkom inteligencijom.

Kalabuhov je podsjetio da je ruski predsjednik Vladimir Putin u najnovijem intervjuu pokazao spremnost Rusije za nalaženje rješenja, izlaza iz konflikata koji potresaju cijeli svijet.

“To je dokaz da je Rusija spremna za kreativniji doprinos postizanju multipolarnog pravednog svijeta”- konstatovao je Kalabuhov.

Izrazivši nadu da će u budućnosti biti novih kontakata između Rusije i Republike Srpske, Kalabhov je rekao da postoje veliki planovi za nastavak bilateralne saradnje.

Ruski ambasador najavio je da bi ove godine, uoči devet godina od glasanja u Savjetu bezbjednosti UN, na mjestu sadašnje spomen-ploče u Istočnom Novom Sarajevu trebalo da bude podignut spomenik Čurkinu, čija je izrada povjerena akademiku Ruske akademije umjetnosti, vajaru Ajdinu Zejnalovu.

U ime grada Istočnog Sarajeva vijenac na spomen-obilježje Čurkinu položio je predsjednik gradske Skupštine Branko Koroman, koji je izrazio zahvalnost srpskog naroda za njegov veto 2015. godine u Savjetu bezbjednosti UN, čime je blokirano donošenje britanske rezolucije.

“Kroz istoriju se dokazalo da je srpski narod uvijek bio na pravoj strani”- rekao je Koroman i naglasio da je jako bitno da Republika Srpska održava dobre odnose sa Rusijom, koja je garant Dejtonskog sporazuma i koja zastupa insterese Srpske u Savjetu bezbjednosti UN.

Predsjednik Udruženja građana “Istočna alternativa” Vojin Pavlović izjavio je da bez Čurkinovog “ne” britanskoj rezoluciji ništa ne bi bilo kao što je danas, te napomenuo da će ovo udruženje građana nastaviti da se bori za dokazivanje istine o stradanju srpskog naroda.

U ime srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović vijenac na spomen-obilježje Čurkinu položio je Đorđe Šarčević.

Spomen-obilježje Vitaliju Čurkinu podignuto je na inicijativu Udruženja građana “Istočna alternativa” u znak zahvalnosti srpskog naroda za ulaganje veta u Savjetu bezbjednosti UN na britansku rezoluciju o Srebrenici.

Ruski praznik – Dan diplomatije ustanovljen je ukazom predsjednika Ruske Federacije od 31. oktobra 2002. godine povodom 200 godina formiranja Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Na ovaj dan, zaposleni u Ministarstvu spoljnih poslova Ruske Fedederacije u znak sjećanja na prethodne generacije službenika otadžbinske diplomatije polažu cvijeće na grobove istaknutih ruskih diplomata, koji su sahranjeni u Rusiji i van nje.

Spomen-ploča Vitaliju Čurkinu u Istočnom Sarajevu postavljena je 2017. godine na inicijativu Udruženja građana “Istočna alternativa”, uz podršku Ambasade Rusije u BiH i opštine Istočno Novo Sarajevo.

Čurkin je iznenada preminuo u NJujorku 20. februara 2017. godine, dan uoči svog 65. rođendana.

Ovaj ruski diplomata ostao je zapamćen među Srbima pošto je u Savetu bezbjednosti UN uložio veto na britansku Rezoluciju o Srebrenici i time spriječio nepravedno žigosanje srpskog naroda kao genocidnog.

SRNA