Zavod za zapošljavanje Republike Srpske

Zavod za zapošljavanje istražio tržište rada u Srpskoj

09.02.2024.

Zavod za zapošljavanje Republike Srpske proveo je Istraživanje tržišta rada u Republici Srpskoj.

U septembru prošle godine pristupilo se uzorkovanju poslodavaca, a anketa je provedena u periodu od 29. septembra do 31. oktobra 2023. godine.

“Cilj istraživanja je bio prikupljanje podataka o zapošljavanju u 2023. godini i potrebama zapošljavanja u 2024. godini, odnosno o kretanjima na tržištu rada u Republici Srpskoj. Fokus upitnika je na poslodavcu (preduzeću), s obzirom da poslodavac ima odgovornost za odabir tehnologije i načina organizacije rada i proizvodnje, te je najdirektnije uključen u tržište rada. Odaziv poslodavaca je bio veoma dobar i od planiranog uzorka – 1.200, anketirano je ukupno 1.114 poslodavaca sa teritorije Republike Srpske” – navodi se u saopštenju.

Na uzorku od 1.114 poslodavaca obuhvaćenih anketiranjem, najviše je malih preduzeća i to 81,2%, zatim srednjih 14,9% i velikih poslodavaca 3,9%. Kako je navedeno, glavni korisnici ovog istraživanja su kreatori politika, kao i donosioci odluka u područjima zapošljavanja, obrazovanja, ekonomskog razvoja Republike Srpske, poslodavci koji imaju potrebu za zapošljavanjem, obukama, podsticajima, ali i šira javnost uopšte.

“Rezultati ankete će poslužiti unapređenju sistema za praćenje i potrebu procjena tržišta rada, sprovođenju i procjeni efikasnosti mjera aktivne politike, kao i poboljšanju razmjene informacija o ponudi i potražnji radne snage u skladu sa međunarodnim standardima” – saopšteno je iz Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske .