Simptomi koji se zanemaruju - neugodan zadah, otežano gutanje i gorušica

Fočanski ljekari uspješno odstranjuju zloćudni tumor jednjaka

17.02.2024.

Fočanski ljekari sve su priznatiji u svijetu. Rame uz rame, u Univerzitetskoj bolnici u Foči, sa svjetskim ljekarima, rade najkomplikovanije operacije. Jedna od tih je i po mnogima najpodmuklija bolest i šesti uzrok smrtnosti u svijetu – zloćudni tumor jednjaka.

Ono sa čim se ljekari bore jeste što se često simptomi zanemaruju, pa se kod njih dođe u posljednji čas. Simpotomi, među kojima prednjači gorušica, oboljele često dovedu do stanja kada već postaje kritično.

Takvu priču ispričala je i sedamdeset osmogodišnja Stoja Mojović iz Foče, koja se poslije operacije dobro osjeća.  Godinama kaže da je osjećala tegobe: neugodan zadah, otežano gutanje i gorušicu, ali niko tome ozbiljno nije davao na značaju. Sve do prošle godine kada su fočanski ljekari, na žalost, morali da konstatuju dijagnozu zloćudnog raka jednjaka.

Zloćudni rak uspješno je odstranjen uz sjajni tim ljekara. Devet sati ljekari su radili operaciju na završnom dijelu jednjaka koja je zahtjevala višedisciplinaran pristup. Cijelu operaciju nadgledao je poznati svjetski ekspert za endoskopsku hirurgiju profesor hirurgije Miloš Bjelović. Fočanski tim uradio je cijeli proces, baš kao i najpoznatiji svjetski hirurzi u najpoznatijim hiruškim ustanovama.

” Zato što je tim anesteziloga, hirurga i instrumentarista dovoljno kompetentan da može da se nosi sa ovim velikim operacijama” – kaže Bjelović.

Ono što je bitno da pacijenti iz Republike Srpske i istoka Srpske neće morati da idu u Beograd zbog operacije jednjaka. U Univerzietskoj bolnici koja je sve više prepoznatljiva na medicijskoj mapi, prethodnih godina, ljekari su uspješno počeli da rade operacije bez skalpela i reza.

“Nadamo se da će ovo biti standardna operacija koja će se ubuduće izvoditi u mini invazivanoj laparaskopskim i torakoskopsim pristupom” -izjavio je dr Nenad Lalović, načelnik Odjeljenja za hirurške grane Univerzitetske bolnice Foča .

Bez skalpela i reza počele su se raditi operacije pluća, želuca, žučne kese i debelog crijeva. Sve više pacijenata dolazi i iz FBiH u fočansku Bolnicu zbog stručnog kadra koji radi i najkomplikovanije operativne zahvate sa uspješnim ishodom. Upravo zbog takvog imidža, istok, a i jug  Srpske ponosan je na svoje bijele mantile.