Protjeranog sarajevskog pjevača prozivaju za rat i traže izvinjenje

Čola na udaru Sarajlija

23.02.2024.

 Najpopularniji srpski i eks-jugoslovenski pjevač Zdravko Čolić predložen je za “Šestoaprilsku nagradu” u federalnm Sarajevu, ali je taj prijedog izazvao gnijev velikog broja čitalaca sarajevskih portala.

Odbor za dodjelu “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2024. godini, na svojoj sjednici, utvrdio je izvještaj i prijedloge odluka za dodjelu “Šestoaprilske nagrade”, a na njoj je i Čolić.

Kako navode sarajevski portali, izvještaj je, zajedno sa prijedlozima odluka za dodjelu nagrade, upućen Gradskom vijeću Grada Sarajeva na razmatranje i konačno odlučivanje.

Međutim, komentari u federalnim sarajevskim medijima i na najpopularnijim portalima pokazuju skoro unisono odbijanje prijedloga da Zdravko Čolić dobije nagradu.

Razlozi su “standardni”, kao i u slučaju drugih “politički nekorektnih” osoba:

“Nije bio u ratu u Sarajevu”, “Nije se izvinio za dešavanja na Grbacici, iako je iz tog naselja”, “Nije bio sa borcima za BiH”, “Otišao je iz Sarajeva, a sada samo dolazi da digne honorar”, “Kada priča o Sarajevu – onda priča samo o predratnom gradu”, “Bio je komšija Ratka Mladića u Beogradu i pozdravljao se sa njim” itd..

Zdravko Čolić decenijama živi u Beogradu, a mnogim u federalnom Sarajevu to smeta i to otvoreno daju na znanje.

Dio medija u federalnom Sarajevu prognozira da će se stvar sa Čolićem završiti kao i sa Tonijem Cetinskim, koji je trebao da pjeva za 40 godina od olimpijade, kada je prvo pozvan, pa mu nastup otkazan pod istim pritiscima kao i u slučaju Čolića.

Izvor: SRNA