U Antaliji potvrđeno i Turska protiv pritisaka

Srpska nije izolovana

03.03.2024.

Razgovori sa velikim brojem značajnih političara na Diplomatskom forumu u Antaliji dokazuju da je Republika Srpska prepoznata kao bitan sagovornik o političkim procesima u regiji, ali i svijetu, poručio je predsjednik Srpske Milorad Dodik po povratku iz Antalije gdje je, sa srpkim članom Predsjedništva Željkom Cvijanović, na poziv turskog predsjednika RedžepaTajipa Erdogana, učestvovao na Diplomatskom forumu.

Dodik je naglasio da je Republika Srpska za evropski put, ali samo pod uslovom da pritom ne bude smanjena njena snaga.

Da sastanci sa značajnim svjetskim liderima ruše mit o izolovanosti Republike Srpske , ocjena je analitičara.

Turski predsjednik, mađarski premijer, šefovi ruske, mađarske, slovačke diplomatije, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak – nizali su sastanci za sastankom, na marginama Diplomatskog foruma. Za predsjednika Srpske ovo je dokaz da je Srpska bitna u svim političkim procesima.

“Naši sagovornici razumiju poziciju Srpske i imaju razumijevanje za naš stav da smo za evropski put, ali da se jasno vidi ustavna struktura BiH, koja je sastavljena od Srpske i Federacije. Mi nismo spremni da se krećemo evropskim putevima, a da pritom smanjimo snagu Srpske”- istakao je Dodik.

A snaga Republike Srpske jača u diplomatskim krugovima. Potvrđuje to niz značajnih susreta sa zvaničnicima koji u svjetskim okvirima imaju odjeka. Politikolog Vojislav Savić, uz poziv na oprez, posebno ukazuje na odnos Turske prema BiH, države koja je u posljednjih nekoliko godina preusmjerila svoju diplomatsku aktivnost.

“Nekoliko godina, zbog dobrih odnosa sa Erdoganom, Turska ne samo da ne pravi probleme, nego naprotiv, kada je u pitanju unutrašnji dogovor, doprinosi stabilizaciji u smislu da u BiH konstantno insistira na dogovoru tri naroda koji ovdje žive” – kaže Savić.

Susreti u Antaliji velika su stvar za Republiku Srpsku, državotvorni entitet sa važnim paketom odlučivanja u BiH, ističe poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica.

“Republika Srpska se nametnula kao subjekt međunarodnog prava, kao neko od kojeg zavisi donošenje odluka na nivou BiH, kada je riječ o pristupanju u NATO, uvođenju sankcija Rusiji, svrstavanju u određenim geopolitičkim momentima” – rekao je Mazalica.

Srpska se tome oštro suprotstavila i pored pritisaka kojima je izložena. Bivši šef diplomatije SR Јugoslavije Živadin Јovanović ističe da Amerika, Njemačka i Kristijan Šmit, žele da Republici Srpskoj oduzmu nadležnosti i da sve što je dogovoreno u Dejtonu ostane ljuštura bez sadržaja. Međutim, kaže, Diplomatski forum u Antaliji pokazao je da to neće ići onako kako su zapadne sile zamislile.

“Veoma je značajno što se pokazuje da pritiske, prijetnje i sankcije koje iniciraju SAD, posebno prema rukovodstvu Republike Srpske i prema predsjediku Dodiku, nemaju jedinstvenu podršku ni među najznačajnijim saveznicima kao što je Turska” – kaže Јovanović.

Za publicistu Igora Ivanovića i sastanci u Turskoj, koje ocjenjuje kao kvalitet plus, nakon Bjelorusije i Rusije, potvrdili su da je Republika Srpska nezaobilazan faktor u regionu.

“Republika Srpska iako nije zvanično država, ona posjeduje izvjesni kapacitet države. Ali, ono što je najbitnije ima i garancije Srbije kao međunarodno priznate države. Bilo koji dogovor koji se tiče Republike Srpske, bez njenog aktivnog učešća je besmislen” – kaže Ivanović.

Za analitičare značajno je i to što je predsjednik Srpske u Antaliji primljen kao svi drugi državnici – kao šef države, a ne šef entiteta.

“Predsjednik Republike Srpske je predsjednik Republike Srpske. Birali su ga građani. Ali, ta činjenica da je on sa te pozicije uvažen kao ravnopravan državnik sa drugim šefovima vlada i država ovog svijeta, je jako bitna. To je poruka Turske nama da je njihova percepcija nas uvažena” – kaže Savić.

Svi su saglasni da je pažnja sada vraćena na dogovor domaćih političara, bez uplitanja stranaca i očuvanje položaja Republike Srpske zagarantovanog Dejtonom.