Gradonačelnik odlučio da damama pokloni slobodan dan

8.mart neradni za žene u Istočnom Sarajevu

07.03.2024.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić ponovo pomjera granice i postavlja nove standarde. Prošle godine, u svojoj čestici za Međunarodni dan žena izjavio je da su žene nevidljivi heroji bez kojih bi sve bilo besmisleno. Da su heroji i da ne treba da budu nevidljive, već itekako vidljive na svoj način i kako one to žele, gradonačelnik je odlučio da pošalje poruku i to onu džentlimensku. Dame u Gradskoj upravi, prema odluci prvog čovjeka Grada, sutra neće morati da dolaze na posao, već isključivo da se posvete sebi i svojim potrebama.

“Uvijek je praksa bila da na 8.mart, ukoliko je radni dan, za naše koleginice organizujemo ručak i da im omogućimo da par sati ranije odsustvuju sa posla. Smatrao sam da naše koleginice zaslužuju da, na 8.mart, same organizuju svoje vrijeme, a ne da im ga mi “krademo” na taj način. Upravo zato smo odlučili da prijem i poklone i čestitanje organizujemo 07. marta, da naše uvažene koleginice same odlučuju o svom vremenu na 8.mart. Naravno, sve ovo će biti praćeno Odlukom gradonačelnika i postaće naša praksa u narednim godinama” – izjavio je za 369 portal gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Mnogima, na žalost, Međunarodni dan žena ne razlikuje se od drugih dana. Ko je za to kriv, godinama se vodi polemika, da li su se žene nepravedno izborila sa muškim polom i sebi zadale veći teret ili su, tek, na pola puta da se izbore za svoje mjesto u društvu i dalje je na 8.mart glavna javna tema.

Ono što je sigurno da je gest gradonačelnika Istočnog Sarajeva naišla na pohvale kod ženske populacije i postao dobar primjer rukovodiocima, kako i same kažu, koji su ili koje su već uvele tu praksu i u svoje redove. Ipak, nije izostao ni humor “radnih” muškaraca.

Međunarodni dan žena proslavlja se kao dio borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Drage žene, napravite ambijent sebi kao da Vam je svaki dan 8.mart i ne čekajte taj jedan dan u godini.