Srednjoškolci JU SŠC "Istočna Ilidža" organizovali niz radionica (FOTO)

Muzička radionica o uticaju muzike na djecu

07.03.2024.

Učenici Muzičke škole JU SŠC “Istočna Ilidža” organizovali su niz muzičkih radionica zajedno sa učenicima iz osnovih škola, djecom predškolskog uzrasta i djecom sa poteškoćama u razvoju na području grada Istočno Sarajevo.

Danas su školarci, u Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Istočnom Novom Sarajevu, udruženim snagama izrađivali muzičke instrumente koje su kasnije testirali kako zvuče.

Marija Ninković, maturant, ističe da se muzičke radionice o uticaju muzike na emocionalni razvoj djeteta organizuju u okviru projekta iz demokratije „Ja, građanina“.

“Na času demokratije, koju predaje profesor Jelena Kovačević, trebalo je da odredimo temu, a s obzirom na to da smo mu maturanti Muzičke škole, odlučili smo da govorimo o uticaju muzike na emocijalni razvoj djeteta. Muzika koja je danas popularna među mladima je nekvalitetna, bez umjetničke vrijednosti, a frekvencije tih melodija loše utiču na nervni sistem djeteteta. Stoga smo odlučili da organizujemo jednu radionicu na kojoj ćemo djeci približiti kvalitetniju i društveno prihvatljiviju muziku” – izjavila je Ninkovićeva.

Maturant Anastasija Uzelac, bila je jedan od moderatora na radionici.Kaže da su do sada radionice organizovali u vrtićima „Maca“, „Mašin svijet“ i „Nova radost“ i da su djecom, na ovim radionicama, pjevali, plesali i pravili instrumente od repro materijala.

“Dječica su znala mnogo dječijih pjesama. Zajedno, uz pomoć vaspitačica, pravili smo gitare, bubnjeve, kastanjete, frule od papira, plastičnih čaša, kartona” – rekla je Uzelac.

U projektu je učestvovalo 11 učenika četvrtog razreda Srednje muzičke škole JU SŠC “Istočna Ilidža” i zahvaljujući njima, za ovaj Projekat obezbjeđen je repro materijal.