Treći put oskrnavljeno je porodično groblje Simića (FOTO)

U Srebrenici oskrnavljen srpski grob i uništena srpska imovina

11.04.2024.

U srebreničkom selu Studenac, iznad Potočara, treći put oskrnavljeno je porodično groblje Simića.

Radenko Simić rekao je da je ovoga puta oskrnavljen grob njegovog brata Zorana, koji je preminuo prije tri i po mjeseca.

“Prvi put su Bošnjaci polupali i počupali krstove i spomenike u našem groblju tokom posljednjeg rata nakon što su nas protjerali, opljačkali i popalili imovinu. Drugi put oskrnavljen je grob Milenka Simića i još neki stariji spomenici prije 20 godina i treći put 2. i 4. aprila ove godine. Polupane su i razbacane vazne, stakleni krstovi, a pored puta razbacani vijenci i cvijeće. Obili su ljetnikovac Velimira Simića i kuću mog brata Zorana. Sve smo prijavili policiji i tražimo da se počinioci nađu i sankcionišu, jer je ovaj divljački čin počinjen iz mržnje”- rekao je Radenko.

Više od dvadeset domaćina iz familije Simić iz Studenca potpisalo je peticiju koju će, kako kažu, poslati na više adresa nadležnim organima i institucijama u Srebrenici i na nivou Republike Srpske.

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimir Kojić ocijenio je da ovaj primjer pokazuje ko nije za suživot, mir i toleranciju.

“Nikad se nije desilo u ovoj opštini da su Srbi oskrnavili neko muslimansko groblje ili spomen-obilježje, a bilo je više od deset slučajeva bošnjačkog skrnavljenja srpskih grobalja, razbijanja pravoslavnih krstova i spomen-ploča. Bošnjacima to međunarodni predstavnici i pravosuđe BiH tolerišu i zbog toga se ovakvi slučajevi ponavljaju jer nema sankcionisanja”- istakao je Kojić.