Godišnja Skupština Planinarskog saveza Republike Srpske

Planinarstvo potencijal za razvoj Istočnog Sarajeva

13.04.2024.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić ocijenio je da planinarstvo predstavlja dodatni potencijal za razvoj ovog grada s obzirom na geografski položaj.

“Istočnim Sarajevom dominiraju planine – Jahorina, Trebević, Romanija, Treskavica, a i dijelovi Zelengore se naslanjaju na područje grada”- rekao je Ćosić, koji je danas u Istočnom Sarajevu prisustvovao godišnjoj Skupštini Planinarskog saveza Republike Srpske.

Ćosić je naveo da o razvijenosti planinarstva u Istočnom Sarajevu svjedoči činjenica da je na gradskom području aktivno šest planinarskih društava – u Trnovu i Palama po dva, na Sokocu jedno, te jedno u Istočnom Novom Sarajevu i Istočnoj Ilidži.

“Njihov aktivizam na terenu i saradnja sa njima govore o tome da je i lokalna samouprava posvećena ovim ljudima”- dodao je Ćosić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva podsjetio je da je i Gradska uprava značajnim dijelom finansirala izgradnju via ferata na Romaniji i Treskavici.

“U kontinuitetu pomažemo naša planinarska društva – njihove aktivnosti i izgradnju infrastrukture”- izjavio je Ćosić novinarima.

Prema njegovim riječima, planarska društva imaju dobru vezu i sa Gradskom i sa opštinskim upravama, a njihove aktivnosti mogu biti dodatak turističkoj promociji grada Istočnog Sarajeva i cijele Republike Srpske.

“Generalno mislim da planinare možemo smatrati i turističkim radnicma”- rekao je Ćosić.

On je ocijenio da planinarstvo otvara ogroman prostor za komercijalizaciju.

“Mislim da je ogromno ono što planinarska društva mogu ponuditi u svojim matičnim planinarskim domovima, u smislu ponude aktivnog turizma i aktivnog načina života, te da može donijeti prihod njima, ali i otvoriti put za zapošljavanje drugih ljudi u djelatnostima koje su bliske ovim aktivnostima, što može biti značajan segment privrede u Istočnom Sarajevu”- zaključio je Ćosić.

Izvor: SRNA