Cvijanović: Zvaničnici Srpske govore o očuvanju mira, Bošnjaci prijete ratom, a Šmit nipodaštava vladavinu prava (VIDEO)

Obraćanje srpskog člana Predsjedništva BiH u UN

01.05.2024.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla da dok zvaničnici Srpske govore o neophodnosti očuvanja mira i stabilnosti i rješavanju svih otvorenih političkih pitanja u demokratskim institucijama, zapadni ambasadori u Sarajevu određenim prijetnjama i militarističkim izjavama nastoje da uliju strah u Srbe, a istovremeno daju nadu nekim radikalnim snagam u bošnjačkom političkom vrhu da će NATO “riješiti” “problematičnu” Republiku Srpsku tako što će je ukinu.

Istovremeno, bošnjački zvaničnici, poput ministra odbrane BiH Zukana Heleza i ministra bezbjednosti FBiH Rame Isaka, otvoreno prijete nasiljem i ratom. Među mnogobrojnim zapaljivim izjavama ministra Heleza, dvije su najopasnije: da stvara “rezervne” vojne snage u BiH, i poziv da se u škole u ​​BiH uvede “vojna obuka”. Ministar Isak je, s druge strane, izjavio da će “povesti 10 korpusa” kada se Republika Srpska bude ukidala – smatra Cvijanović.

Ističe da se ovakve prijetnje i pozive na nasilje, Šmit i strani ambasadori rijetko osuđuju.

“Takođe treba napomenuti da aktuelna prijetnja od radikalnih islamskih terorističkih ćelija predstavlja opasnost ne samo za mir u BiH i na Zapadnom Balkanu nego i u cijeloj Evropi. Prije samo dvije sedmice, policijske snage su u Zenici uhapsile jednu osobu koja se sumnjiči da pripada radikalnoj islamističkoj grupi u FBiH. Lokalni mediji u BiH nedavno su objavili i da je ministar Helez odobrio da poligoni Oružanih snaga BiH u Mostaru koriste strani državljani i pojedini mještani povezani sa radikalnim vehabijskim pokretom” – navela je Cvijanovićeva.

Izvor: RTRS