Vaskršnja poslanica patrijarha Porfirija (VIDEO)

Poziv na očuvanje Kosova, svetinja i ćirilice

05.05.2024.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije pozvao je u vaskršnjoj poslanici vjernike da ujedine molitve za mir i očuvanje Kosova i Metohije u Srbiji, da se mole za mir u Ukrajini i ukazao na neophodnost očuvanja srpskog jezika, normiranja upotrebe ćirilice u javnom prostoru, obustavljanja nasilja nad srpskim jezikom.

Patrijarh je istakao da je molitva vjerujućeg naroda za mir, molitva Crkve za mir, jača od svakog oružja.

“I kao što su nas snaga vjere i molitve naših pravednih predaka i otaca provele kroz tesnace istorije, tako je potrebno da i danas, u svim pregnućima, poslušamo glas Crkve, glas Gospodnji – ujedinimo i umnogostručimo molitve za mir, za očuvanje Kosova i Metohije u Srbiji, za očuvanje naših svetinja. Ujedinimo i umnogostručimo svoje molitve za život u miru našeg naroda svuda, da se naša ili bilo čija stradanja ne ponove” – navodi se u poslanici.

Njegova svetost je dodao da su arhijereji i vjerni narod Srpske pravoslavne crkve, čije prvo ime jeste Pećka patrijaršija, čvrsto i nepromjenljivo na stanovištu da je otuđenje Kosova i Metohije od države Srbije, posredno ili neposredno, de fakto ili de jure, neprihvatljivo.

“Molimo se Spasitelju i zalažemo za zajednički život, u međusobnom poštovanju i razumijevanju sa kosovsko-metohijskim Albancima, jer ako u našim dušama ima mjesta i za jedne i za druge, biće i na Kosovu i Metohiji mjesta za sve”- navodi se u poslanici.