Andrićev institut u Andrićgradu

Naučni skup “Brat i/ili sestra u srpskom jeziku, književnosti i kulturi”

11.05.2024.

U Andrićevom institutu u Andrićgradu počeo je dvodnevni naučni skup “Brat i/ili sestra u srpskom jeziku, književnosti i kulturi”, koji je okupio učesnike sa svih srpskih katedri iz Srbije i Republike Srpske.
Rukovodilac Odjeljenja za srpski jezik Andrićevog instituta Miloš Kovačević rekao je da porodična zajednica čini kulturni identitet jednog naroda.

“Porodica je osnova kulture i jednog društva, a unutar društva majka je centar same porodice. Imali smo skup o majci, poslije toga je bila tema otac u srpskom jeziku, koji je stub porodice. Bez majke i oca ne može biti ni kulture, ni nacionalne zajednice”- istakao je Kovačević.

On je naglasio da majka i otac u jednoj generaciji mogu biti oslonac zajednice, a brat i sestra su prvi srodnici poslije njih i njihova je uloga u svijesti jednog naroda veoma bitna.

“Sestrinska ljubav je kod Srba sasvim drugačija nego kod drugih naroda i ta ljubav posebno se izražava prema bratu. To je jedna vrsta međuuslovljenosti koja odražava dalji put razvoja identitetskih kriterijuma kod Srba”- naveo je Kovačević.

Prema njegovim riječima postoji čitava tematika koja se tiče brata i sestre, a skup je lingvističko-književni.

Kovačević je napomenuo da je već obrađeno nekoliko tema koje se tiču simbola kulturnog identiteta kod Srba, te dodao da je prvo bio hljeb u književnosti kao identitetski kriterujem, a kasnije se krenulo sa rodbinskim odnosima.

Profesor slovenskih jezika i lingvistike na fakultetu u Arizoni Danko Šipka rekao je da riječi svakog jezika definišu određen identitet osoba koji govore tim jezikom i jako je bitno da se govori o riječima naziva za članove porodica, u ovom slučaju brat i sestra.

“To je posebno bitno u društvima našeg tipa koja su kolektivistička, gdje je bitno njegovanje tih rodbinskih odnosa”- istakao je Šipka.

Izvor: SRNA