Prozvali Nedeljka Eleka, pa njegov demanti postavili na naslovnu (FOTO)

Portal “Oslobođenje” demantovala SIPA

13.05.2024.

Portal “Oslobođenje” kao i još neki federalni mediji počeli su da postavljaju mete na čelo ili da stavljaju lisice prije bilo kakvih istražnih radnji i dokaza. Tako se desilo i sa etiketiranjem direktora “Sarajevo-gasa” a.d.Istočno Sarajevo i počasnog konzula Bjelorusije u BiH Nedeljka Eleka. “Oslobođenje” je u tekstu bez potpisanog autora etiketiralo Eleka, optužujući ga za “Dodikovog perača para” i povezivajući ga sa akterima o kojima već danima bruje federalni mediji.

Ipak, da sve što su napisali ne ide im u prilog, jer su odmah objavili i demanti sa potkrepljenim dokazima, da ni jedan istražni organ na bilo kom nivou, Eleka nije ispitivao, po optužbama koje se samo spekulišu u, isključivo, federalnim medijima.

Demanti prenosimo u cijelosti kako je objavilo i “Oslobođenje”:

Dana 12.maja 2024.godine, u 14:48 h, na portalu https://oslobođenje.ba pod naslovom „ Istraga nakon akcije Black tie 2 i dalje traje: Nikada se ne zna koja će imena „iznjedriti“ Sky“ u tekstu se navodi ime g.Nedeljka Eleka da je „Dodikov biznismen iz Istočnog Sarajeva prao novac „ i da je „navodno“ kao što ste i sami spekulativno naveli „SIPA još 2016. godine podnijela izvještaj Tužilaštvu KS u vezi sa pranjem novca. Kasnije je predmet preuzelo Tužilaštvo BiH.”

U daljem tekstu se ponovo bez argumenata i dokaza ili izjava nagađa i spominje ime g.Nedeljka Eleka i dovodi se u vezi sa licima koja su ovih dana ili od ranije bila predmet medijskih natpisa. Spekulativni tekst neprofesionalnog izvještavanja i nepotpisanog autora, po svemu sudeći ima za cilj ličnu diskreditaciju g. Nedeljka Eleka, ugrožavanje života i poslovnog ambijenta kako bi se u svakom smislu nanijela moralna, ali i finansijska šteta.

Da je ovaj demanti potkrepljen dokazima i da gore spomenuti tekst nije tačan, već spekulativan i zlonamjeran, pokazuje i dopis iz SIPA-e. U prilogu Vam šaljemo, a tražimo i da objavite demanti da policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, u prethodnom period, a u vezi krivičnih djela organizovani kriminal i pranje novca, nisu saslušali g.Nedeljka Eleka.

 

Izvor: Oslobođenje