Mastilović: Ne postoji “ruski maligni uticaj” u BiH

Međunarodni naučno-ekspertski okrugli sto u Istočnom Sarajevu

13.05.2024.

Na prostoru BiH i Balkana ne postoji nikakav “ruski malgni uticaj” i uloga Rusije vezana je za podršku u nauci, kulturi, učenju ruskog jezika i razmjeni studenata, izjavio je danas direktor Instituta istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović.

Mastilović je uoči međunarodniog naučno-ekspertskog okruglog stola u Istočnom Sarajevu “Rusija, Ukrajina i balkanske paralele”, rekao da se ta teza odavno plasira, posebno u BiH i Srbiji, pošto Republika Srpska i Srbija ne žele ni na koji način da ugroze tradicionalno dobre odnose sa Ruskom Federacijom.

“U nekoliko navrata bavio sam se tim fenomenom, pokušavajući da vidim šta je to `maligni ruski uticaj` konkretno na prostoru BiH i nisam uspio da zaključim da postoji išta drugo, osim podrške u nauci, kulturi, učenju ruskog i srpskog jezika, kao i razmjene studenata”- rekao je Mastilović novinarima.

Prema njegovim riječima, očigledno je da je priča o “ruskom malignom uticaju” slična narativu iz devedesetih godina prošlog vijeka kada je u pitanju odnos evropske zajednice ili dijela međunarodne zajednice prema srpskom narodu, što je sada posebno postalo aktuelno u svjetlu ukrajinske krize jer se taj pritisak na srpski narod svakim danom sve više pojačava.

Mastilović je naglasio da je upravo cilj današnjeg okruglog stola, ali i budućih naučnih poduhvata da se utvrdi koja ruka stoji za toga, jer je previše očiglednih stvari i paralela između onoga što se dešavalo na postjugioslovenskom i postsovjetskom prostoru.

On je naglasio da će, kada to sve to bude raščlanjeno, svima biti jasniji i taj odnos dijela međunarodne zajednice prema srpskom i prema ruskom narodu.

Mastilović je rekao da su naučnici utvrdili da se na postjugoslovenskom i postsovjetskom prostoru dešavaju određeni društveno-politički fenomeni koji su istog karaktera, odnosno da u najmanju ruku postoje neke paralele, te se stoga ukazala i potreba kod srpskih i ruskih naučnika da se ti društveno-politički fenomeni dublje istraže.

On je istakao da se i na postjugoslovenskom i postsovjetskom prostoru ponovo rehabilituje nacizam, o čemu će, takođe, biti diskutovano tokom okruglog stola.

Mastilović je izrazio očekivanje da će rezultati današnjeg skupa biti jedan veliki podsticaj da se pristupi sistematskom istraživanju upravo ove problematike.

“Srbi su posebno zainteresovani da se dublje naučno istraži šta se dešavalo devedesetih godina prošlog vijeka, iz kojih centara, prvenstveno evropskih, je upravljano jugoslovenskom krizom. Treba utvrditi i na koji način se dešavala ta rehabilitacija nacizma, posebno ustaštva na prostoru Hrvatske, na koju Evropa, nažalost, nije tada reagovala, kao što ne reaguje ni danas”- naglasio je Mastilović.

Prema njegovim riječima, iz pokušaja usvajanja rezolucije o Srebrenici vidljivo je da ti istorijski i društveno-politički procesi na Balkanu nisu završeni, te je potrebno identifikovati iz kojih centara se rukovodi tim procesima.

Mastilović je rekao da će današnji okrugli sto dati jedan novi zamah naučnom istraživanju, ali i naučnoj saradnji između srpskih i ruskih istoričara.

On je ukazao i na još jedan fenomen, o kojem će danas biti govoreno, a to je pritisak na Srpsku i Rusku pravoslavnu crkvu, što je vidljivo na postjugoslovenskom i postsovjetskiom prostoru.

Okruglom stolu prisustvuje i ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.

Osim Mastilovića, učesnici skupa su profesori Miloš Ković, Darko Đogo, Oleg Soldat i Nikola Ožegović, kao i istaknuti naučnici iz Ruske Federacije Kiril Ševčenko, Vladimir Pozdorovkin i Edvard Popov.

Organizatori su Institut istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Centar društvene informacione saradnje “Evropa” iz Ruske Federacije i Predstavništvo Ruskog istorijskog društva u Republici Srpskoj.

SRNA