Marfi pozvao Kurtija da odmah prekine provokaciju

Šok bomba bačena u dvorište Svetog Đorđa u Zvečanu

26.05.2023.

Šok bomba bačena je danas u dvorištu crkve Svetog Đorđa u Zvečanu, u blizini zgrade opštine, a u vreme kada su specijalne policijske snage upale u zgradu opštine.

U Zvečanu se i dalje nalazi veliki broj pripadnika Specijalne policije tzv. Kosova. Pristup zgradi opštine je blokiran a ne zna se da li je unutra novi gradonačelnik, izabran na izborima koje su Srbi bojkotovali. Kosovski specijalci su koristeći suzavac i šok bombe danas takođe upali u zgradu opštine Leposavić a zajedno s policijom i u zgradu opštine Zubin Potok. Oko 10 ljudi je povređeno prilikom upada u Zvečan i Zubin Potok.

Američki sentaor Kris Marfi izjavio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti treba da ”odmah prekine provokaciju”, kada je reč o neredima na severu KiM.

”Samo što sam telefonom razgovarao sa savetnikom u Stejt Departmentu, Derekom Šoleom o ovom zabrinjavajućem razvoju događaja. Na sastanku u ponedeljak u Prištini sa premijerom Kurtijem, on nije pomenuo plan za pristup opštinskim zgradama. Kao prijatelj Kosova, potpuno sam zatečen i on treba odmah da prekine ovu provokaciju”- napisao je Marfi na svom nalogu na Tviteru.

On je dodao da su opštine sa severa ”deo Kosova i pod jurisdikcijom Prištine”, ali da se radi o, imajući u obzir napetu situaciju, ”namerno” provokativnom i nepotrebnom koraku.

”Da, ove opštine su deo Kosova i pod jurisdikcijom Prištine. Ovi službenici imaju teһničko zakonsko pravo pristupa ovim zgradama. Ali upravo u ovom trenutku, sa tako napetom situacijom na severu, to je namerno provokativan i nepotreban korak”- poručio je Marfi.

On je zajedno sa američkim senatorom Gerijem Pitersom u sredu i četvrtak boravio u Srbiji, a prethodno su dvojica senatora posetila Prištinu.

Izvor: Agencije