Zavod za zapošljavanje Republike Srpske

Maturanti da se upoznaju sa zanimanjima

22.05.2024.

Zavod za zapošljavanje Republike Srpske ove godine je o značaju izbora karijernog puta informisao 13.743 učenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola na području Srpske.
Profesionalno informisanje učenika završnih razreda realizovano je direktno u srednjim školama, a indirektno u osnovnim, gdje su nastavnici učenicima prezentovali materijal koji je Zavod pripremio.

Stručni saradnici Centra za informisanje, savjetovanje i obuku u sedam filijala Zavoda, kao i iz 10 klubova za traženje posla proveli su informisanje učenika u 407 odjeljenja završnih razreda srednjih škola širom Republike Srpske, navedeno je na stranici Zavoda za zapošljavanje.

Ukupno 8.112 učenika upoznato je o značaju izbora karijernog puta, o najtraženijim zanimanjima na evidenciji Zavoda i ponudi visokoškolskog obrazovnog sistema u Republici Srpskoj.

Kroz prezentaciju je dat osvrt na sposobnosti i osobine ličnosti neophodne za bavljenje određenim poslom, na način procjene profesionalnog interesovanja, kao i na najčešće greške pri izboru zanimanja, navode iz Zavoda.

U 306 odjeljenja završnih razreda osnovnih škola prezentaciju “Profesionalno informisanje učenika” pogledao je 5.631 učenik.

Zavod za zapošljavanje Republike Srpske proveo je aktivnosti profesionalnog informisanja u skladu sa Strategijom zapošljavanja Republike Srpske 2021–2027. i definisanim mjerama za unapređenje karijernog usmjeravanja i savjetovanja, koje su podržali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i škole na području Srpske.

Izvor: SRNA