Despotovina otkriva zataškani genocid nad Srbima u Srebrenici (FOTO)

Ćamil Duraković ubijao srpsku djecu

16.06.2024.

Godinama unazad Despotovina objavljuje istorijska dokumenta o zločinima ustaških postrojbi na području Srebrenice u Drugom svjetskom ratu.
U izuzetno vrijednom zborniku dokumenata “Zločini nad Srbima u Srebrenici u Drugom svjetskom ratu” (Arhiv Bosne i Hercegovine u Sarajevu, Arhiv Jugoslavije i Arhiv Srbije u Beogradu) nalazimo dokumentovana svjedočanstva zločina nad nevinim srpskim življem u Srebrenici. Jedan od najvećih zločina, ali ne i jedini takav, desio se na druge Trojice 14. i 15. juna 1943, kada je ustaška armada na čelu sa Josipom Kurelcem ubila 229 Srba, od čega je samo djece 80. Sela Zalazje i Brežani su sravnjeni sa zemljom.

Ovaj zločin je zgrozio i njemačke okupatore, pa su naredili istragu. Istragu je sprovodio jedan častan musliman, Vejsil Hadžibegić, zahvaljujući kome danas postoji dostupna dokumentacija o ovom strašnom zločinu.

O kakvim zvjerstvima je riječ možete pročitati iz zapisnika otkopavanja jedne od masovnih grobnica. Opisan je način smrti dva djeteta. Izvjesnoj Zori Bulić toga dana ubijeno je troje djece, svako starosti od 5, 6 i 10-12 godina.

Među ovim ustašama je bilo i mnogo domaćih muslimana. Među njima i Ćamil Duraković, mladić iz sela Luka kod Srebrenice i on se nalazi redovno dokumentovan kao pripadnik 2. satnije 29. ustaške djelatne bojne, koji je upravo učestvovao u ovoj akciji.

Podsjećamo, Ćamil Duraković iz Luke je bio pripadnik zloglasne, ustaške Francetićeve Crne legije koja je učestvovala u masakru srpskog stanovništva u Drugom svjetskom ratu u srebreničkim selima Zalazje i Vitlovci. Ni danas, kao i svih prethodnih godina, njegov unuk Ćamil Duraković, bivši načelnik opštine Srebrenica a danas potpredsjednik Republike Srpske, nije se poklonio nevinim žrtvama niti zatražio oprost za zločine svog djeda.

Dokumenat koji ponovo objavljujemo je zapravo zapisnik sa iskopavanja jedne masovne grobnice, gdje je svaki leš pregledan i utvrđen je način nastupa smrti.
Upozoravamo sve koji se mogu lako uznemiriti da ne čitaju, jer ima zaista potresnih opisa.

https://imgur.com/a/2dC8ldb .

Podsjećamo javnost da je Ćamil Duraković tužio portal Despotovina zbog iznošenja u javnost istorijskih činjenica. Oba sudska procesa je izgubio i na sudu je utvrđeno da Despotovina nije pisala laži i klevete, već dokazive istorijske činjenice.

“Najveći apsurd na tom suđenju je bio trenutak kada je Ćamil izjavio da je njegov djed bio u partizanima 6 mjeseci 1945. a da nije znao gdje je bio i šta je radio prije toga. Ćamil Duraković je ustaški unuk i to je nesporna činjenica. Jedino sporno je što se unuk nikada nije javno ogradio od zločina svog djeda i što se nije poklonio nevinim žrtvama. A puna mu usta zločina, genocida, suživota, praštanja… ” – navodi se na portalu Despotovina.

Izvor: Despotovina