9.januar niko nije ukinuo i biće slavljen još veličanstvenije

Srbija i Srpska jedna porodica

17.06.2024.

Da Deklaracija Svesrpskog sabora nije samo slovo na papiru potvrda je da je njena realizacija već počela. U Srpskoj su resorni ministri u Vladi Srbije, kreće realizacija potpisanih memoranduma.

Iz Srbije je i danas stigla ekonomska, ali i politička podrška Republici Srpskoj.

Stigla je i poruka da Republiku Srpsku niko ne može da podijeli. Prenijela ju je u Palati Republike Milica Đurđević Stamenkovski, ministar za brigu o porodici i demografiju Srbije.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik još jednom je poručio da niko nije i neće ukinuti 9. januar kao Dan Republike.

Prvi koraci ka sprovođenju Deklaracije su već načinjeni. Dogovoreni su i oni sljedeći. Cilj je vidljiva saradnja u svim sektorima. Ali i međusobna politička podrška Srpske i Srbije. Zato je i jedna od poruka ministarke Milice Đurđević Stamenkovski, tokom prve zvanične posjete Banjaluci, da su Srpska i Srbija jedna porodica. Najoštrije je osudila izjave Zukana Heleza, u kojima, kaže, neprimjereno i bahato Srbima u Republici Srpskoj prijeti progonom po uzoru na veliku tragediju koju su preživjeli Srbi iz Republike Srpske Krajine.

“Republiku Srpsku su željeli da svedu na nivo toponima. Pokušali su da izbrišu njeno kršteno ime koristeći skraćenicu “RS”. Nazivali su je manjim entitetom BiH, a sada ni to više nije dovoljno nego pojedinci koji ne žele suživot i poštovanje Dejtonskog sporazuma, najavljuju da bi Republiku Srpsku podijelili na dva “bosanska” kantona, istočni i sjeverni. Republiku Srpsku niko ne može da podijeli, potlači i potčini, i ona nije ničija sluškinja” – rekla je Đurđević Stamenkovski.

Republici Srpskoj niko ne može da oduzme pravo da slavi 9. januar. A slaviće se i dalje, jer u Deklaraciji, nigdje ne piše da se Dan Republike ukida, kako to opozicija tvrdi i pokreće potpisivanje peticije. I dok oni pokreću peticiju, kaže predsjednik Srpske Milorad Dodik, niko ne pokreće inicijativu za izmjenu zakona u skupštini, što je potrebno da bi neko ukinuo 9. januar. Slavićemo i 15. februar, kao Dan državnosti Srpske i Srbije, ali 9. januar kao Dan Republike niko neće ukinuti.

“Vidjeće 9. januara kako će to izgledati. Ako je iko odgovarao zbog obilježavanje 9. januara smo ja i moji saradnici. Na svim obilježavanjima 9. januara prethodnih godina nikada nisam vidio nikoga iz opozicije, ni iz SDS-a, ni iz PDP-a. Odjednom su sada počeli da brane” – rekao je Dodik.

Đurđević Stamenkovski je istakla da je veoma značajno što će se i u Srpskoj svetkovati Sretenje, koje se u Srbiji slavi zbog dva istorijska dogaja – Prvog srpskog ustanka i Sretenjskog ustava. To ni na koji način ne umanjuje značaj 9. januara koji će se praznovati, vjeruje ministarka, više i bolje nego što je to bilo prethodnih godina.

“Optuživati Dodika da je eliminisao 9. januar čije je svetkovanje bio spreman da plati i političkim opstankom, karijerom i životom je zaista neprimjereno i banalno” – istakla je Đurđević Stamenkovski.

Svesrpski sabor nije završen 8. juna, on je tek počeo i sve što budemo radili ići će u pravcu toga da i dalje trasiramo put za ostvarenje naših nacionalnih ciljeva, poručuju zvaničnici Srpske i Srbije.

“Srbi su suočeni sa demografskim problemima, mi želimo da vidimo kako reagovati na svijest ljudi, da ostanu i da žive na ovim prostorima, za to ima dovoljno razloga i u Srpskoj i u Srbiji” – izjavio je Dodik.

I upravo zbog toga, dva ministarstva čiji je resor porodica – u okviru Sabora potpisali su prvi memorandum o saradnji. U prvom koraku izdvojiće 85 hiljada evra za finansiranje projekata u tri lokalne zajednice.

“Ministarstvo porodice Republike Srpske će raspisati javni konkurs, obavijestiće nas o prijavljenimal, kandidovane projekte osnovaće komisiju i na njima je da utvrde koje će to biti opštine koje će dobiti projekte” – dodala je Đurđević Stamenkovski.

Ti projekti biće posvećeni djeci, očevima, majkama, roditeljstvu, promociji porodice u cjelini. To je Đurđević Stamenkovski prenijela i na sastanku sa resornom ministarkom Selmom Čabrić.

Izvor: RTRS