Škipina: Posjeta gazdinstvu Kusmuk prilika da se čuju i poljoprivrednici (FOTO)

Porodica Kusmuk otvorila vrata svog doma

08.07.2024.

Posjeta gazdinstvu Srete Kusmuka na području Pala je prilika da se čuju poljoprivrednici i sagledaju mogućnosti kako opština, republički Zavod za zapošljavanje i resorno ministarstvo mogu koncipirati buduće projekte koje će tu realizovati, rekao je v.d. direktora Zavoda Damjan Škipina.

Nakon što je sa resornim ministrom Savom Minićem posjetio ovo gazdinstvo u selu Gornji Pribanj, Škipina je napomenuo da je Minić govorio i o putnoj infrastrukturi koju će zajedno sa lokalnom upravom realizovati i omogućiti ovom selu i poljoprivrednicima da stvore uslovi za kvalitetnu proizvodnju i plasman na tržište.

On je podsjetio da opština Pale sa 492 kvadratna kilometara ima sve uslove i razvijen turizam, te da veoma lako može doći do situacije da poljoprivrednik jednostavno da plasira svoj proizvod na tržište, čime će biti zaokružen jedan proces.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je svaki poljoprivrednik značajan jer su sa njima htjeli da naprave ozbiljan posao koji se odnosi na proizvodanju zdrave hrane i njen plasman na turističke destinacije.

Namjera je bila, kako je pojasnio, da sa opštinskim podsticajima uz pomoć nadležnog ministarstva naprave prototip po kojem će se svi ponašati, kako bi na najbolji mogući način ta sredstva iskoristili i dobili najveći efekat.

Jugović je naveo da će na današnjem Privrednom savjetu opštine Pala okupiti 60-ak privrednika kojima će biti prenesena određena iskustva drugih opština što će biti smjernica kako se ponašati u narednom periodu.

“Opština Pale je mnogo izdvojila za podsticaje. Htjeli smo da imamo što veći efekat i današnje iskustvo će sigurno biti dobar primjer. Dugujemo zahvalnost porodici Kusmuk koja je pokazala da se ovdje, iako nije uobičajeno, može baviti voćarstvom”- naglasio je Jugović i dodao da je tu i ovčarstvo.

Sreto Kusmuk je rekao rekao da se bavi pravljenjem voćne rakije i slatka od voća, a da jedan dio šljiva suši.

On je ispričao novinarima da se njegov voćnjak, koji je zasađen prije 15-a godina, nalazi na nadmorskoj visini od 950 do 1000 metara.

“Voćnjak se sastoji od šljiva, većinom čačanske sorte i nešto `stenlija`. Ima i stabala kruške, jabuke i drugog voća, a namjera je da ga proširimo sa oko 1.500 sadnica jabuke”- naglasio je Kusmuk.

Kusmuk je rekao da resorno ministarstvo uvijek pomaže i da ima namjeru da tu podršku i proširi na ovoj nadmorskoj visini.

U posjeti gazdinstvu Kusmuk bio je i predsjednik Privrednog savjeta opštine Pale Nedeljko Elek.

SRNA