Opština obilježila Dan i krsnu slavu (FOTO)

Petrovdan u Trnovu

12.07.2024.

U Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u opštini Trnovo služena je liturgija i upriličeno lomljenje slavskog kolača povodom Dana i krsne slave opštine.

Nakon liturgije, svečanoj litiji su prisustvovali brojni građani ove lokalne zajednice i zvanice, a na centralnom spomen-obilježju služen je parastos za sve poginule borce i civile u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Načelnik opštine Trnovo Dragomir Gagović izjavio je da najveći uspjeh ove lokalne zajednice predstavljaju pronatalitetne mjere u okviru kojih su kupljene kuće i date na korištenje višečlanim porodicama, zahvaljujući čemu u Osnovnoj školi ima dovoljan broj učenika.

“Kupili smo kuće koje smo dali na korištenje višečlanim porodicama sa ukupno 15 djece. Nakon 10 godina te kuće će preći u njihovo vlasništvo”- izjavio je Gagović novinarimau okviru obilježavanja Dana i krsne slave opštine – Sveti apostoli Petar i Pavle.

On je dodao da su u toku pregovori sa dvije porodice iz Hercegovine, koje bi trebalo u Trnovo da dosele sa petoro male djece.

Gagović je rekao da je ova lokalna zajednica između dva Petrovdana mnogo uradila, a da su na polju infrastrukture ostvareni zavidni rezultati.

On je objasnio je da su investicije u protekloj godini iznosile 1.800.000 KM, od čega je više od milion uloženo u vodosnabdijevanje na Jahorini.

Gagović je izjavio da je urađeno i mnogo sitnijih projekata, te naveo da opština u infrastrukturne projekte ulaže od 36 do 40 odsto budžeta, a tim tempom će i nastaviti.

Prema njegovim riječima, u toku je gradnja saobraćajnice Obućina bare – Balvanište, vrijedna oko milion KM.

“Radimo i rekonstrukciju vodovoda, što će iznositi oko 350.000 KM, kao i dvije ulice”- izjavio je Gagović.

Gagović je istakao da nije izostalo ulaganje i u sport, te kao primjer naveo lokalni Futsal kluba koji je ušao u Premijer ligu BiH, nakon što je postao prvak Republike Srpske.

Izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić rekao je da je Petrovdan prilika da se prisjete 1992. godine, kada su iz Trnova protjerani Srbi, ali i 1993. godine kada je Vojska Republike Srpske oslobodila ovu opštinu.

“Tada sam se pitao da li će ova opština ikada više moći normalno da funkcioniše. Danas je postignuto dosta toga. Jedini problem je što nema dovoljno mladih, zato bi trebalo razvijati industriju i na taj način privući omladinu”- naveo je Tomić.

On je poručio da je Srbima, prije svega, potrebno jedinstvo, jer im tada niko ništa ne može.

Predsjednik Skupštine opštine Trnovo Siniša Golijanin rekao je da je poslije ratnih stradanja u ovoj opštini 101 civila i 130 vojnika akcenat stavljen na pronatalitetnu politiku.

“U jednom trenutku smo došli u situaciju da smo ostali bez učenika, ali se od protekle godine mnogo toga promijenilo. Doveli smo nekoliko višečlanih porodica čija djeca idu u našu Osnovnu školu, što je naš najveći uspjeh i sa time ćemo nastaviti”- zaključio je Golijanin.

Izvor: SRNA