Ljubiša Ćosić i Milovan Cicko Bjelica ukrstili politička koplja (FOTO)

Investicioni “sukob” gradonačelnika i načelnika u Istočnom Sarajevu

29.07.2024.

Gradska uprava Istočno Sarajevo od početka ovog mandata intenzivno radi na unapređenju privredne slike grada i svih opština u njegovom sastavu, a u tom pravcu ide i inicjativa uspostavljanja carinske ispostave i carinskog terminala u Istočnom Novom Sarajevu, rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Ćosić je, povodom reagovanja načelnika opštine Sokolac Milovana Bjelice na odluku Skupštine grada Istočno Sarajevo da se pokrenu aktivnosti u vezi sa carinskim terminalnom, naveo da je aktivnost pokrenuta na osnovu inicijative firme “Sigma L” DOO Istočno Sarajevo koja u decembru prošle godine obratila sa namjerom uspostavljanja poslovne zone u Istočnom Novom Sarajevu, a u okviru nje i carinske ispostave i carinskog terminala.

“U skladu sa tim, vodili smo razgovore i imali pisanu korespondenciju sa Upravom za indirektno oporezivanje BiH /UIO/ i, na osnovu informacija dobijenih od UIO, formirali zaključak koji ni na koji način ne ide u pravcu narušavanja interesa građana bilo koje opštine u sastavu grada Istočno Sarajevo, pa tako ni Sokoca. To se može vidjeti prostim čitanjem tog zaključka”- rekao je Ćosić.

On je istakao da u zaključku doslovno piše da se gradonačelnik Istočnog Sarajeva zadužuje da pokrene postupak jačanja kapaciteta postojeće carinske ispostave Istočno Sarajevo – Sokolac, saopšteno je iz Gradske uprave Istočno Sarajevo.

“Svima koji ovo pročitaju jasno je da je riječ o dodatnom jačanju carinskih kapaciteta u Istočnom Sarajevu, a ne udaru gradonačelnika na carinsku ispostavu u Sokocu, kako to načelnik Bjelica želi da predstavi javnosti”- pojasnio je Ćosić.

Ćosić je rekao da je carinjenje uvozne robe u Sokocu izuzetno male ukupne vrijednosti u odnosu na carinjenje u ispostavi u Halilovićima, gdje se vrši gotovo 60 odsto carinjenja na nivou cijele BiH.

“Upravo zbog toga je naša namjera bila, a što se može vidjeti iz zaključka koji vam dajem na uvid, da se u okviru postojeće carinske ispostave Istočno Sarajevo – Sokolac oformi novi organizacioni dio u Istočnom Novom Sarajevu, čime bi na području ove opštine i grada bila otvorena i nova radna mjesta”- poručio je Ćosić.

Ćosić je rekao da ne želi vjerovati da je načelnik Soskoca svojim potezom htio da naruši dosadašnje dobre odnose.

“Kao gradonačelnik opredijeljen sam i odlučan u tome da uvažavam svaku našu opštinu i načelnika koga su izabrali građani, dok god ga biraju, jer je moja saradnja sa njima bitan preduslov za dobro funkcionisanje, kako opština pojedinačno, tako i cijelog grada”- rekao je Ćosić.

Gradska uprava Istočno Sarajevo prema Sokocu i građanima te opštine, ispunila je sve zakonim apredviđene obaveze u svakom segmentu – od infrastrukturnih projekata, preko podrške kulturi, udruženjima građana, saradnje sa boračkom i drugim oranizacijama proisteklim iz rata, očuvanja spomenika našim borcima, do podrške privredi, odnosno poljoprivredi.

“Načelnik Bjelica je za sutra najavio konferenciju za novinare o ovoj temi, ali bez obzira na to, što se mene tiče, ovim saopštenjem na nju stavljam tačku, jer je sve jasno svima koji pročitaju zaključak”, rekao je Ćosić i dodao da se Gradska uprava, kao ni do sada, neće se baviti `jalovim javnim polemikama`, ali da će uvijek ostati otvorena za institucionalnu saradnju i razgovor o svim važnim pitanjima, kako za grad Istočno Sarajevo, tako i za sve njegove opštine pojedinačno. I na kraju, želim da istaknem da ću, kao i do sada, prema aktuelnom načelniku opštine Sokolac nastaviti da imam korektan odnos, cijeneći njegove godine i iskustvo, kako u životnom, tako i u političkom smislu”- zaključio je Ćosić.

Načelniku opštine Sokolac nije se dopola ideja uspostavljanja carinske ispostave i carinskog terminala u Istočnom Novom Sarajevu. Pisao je i premijeru Republike Srpske i to pismo objavio javno.

Kako god bilo, za pohvalu je legitimna politička borba i načelnika i gradonačelnika. Ono što je sigurno da obojica rade u interesu građana koje zastupaju, pa bi mnogi u okruženju mogli da nauče kako izgleda fer plej i borba za investicione projekte.