Ćosić: Iduće godine za te namjene moglo bi biti izdvojeno i do 100.000 KM

Grad pomaže pronatalitetnu politiku

07.08.2024.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je danas u Palama da gradska uprava na različite načine promoviše i finansijski podržava pronatalitetnu politiku, te najavio da bi iduće godine za te namjene moglo biti izdvojeno i do 100.000 KM.

Ističući da sve opštine u sastavu grada sufinansiraju vantjelesnu oplodnju, Ćosić je rekao da je gradska uprava zadnjih godina sve zahtjeve za finansijsku pomoć u ove svrhe odobrila, bez obzira da li su podnosioci zahtjeva već dobili pomoć opštine.

“Podržavali smo i obdaništa. U 2022. godini smo izdvojili neki novac za podršku privatnim obdaništama, jer su javna na budžetu lokalnih samouprava, opština, a evo i prije neki dan smo podržali osam privatnih obdaništa na području grada sa opremom potrebnom za njihovo funkcionisanje”- naveo je Ćosić i najavio da će ove aktivnosti u koordinaciji sa gradskim opštinama biti nastavljene i u narednoj godini.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva podsjetio je da svih šest gradskih opština pomažu porodice za prvorođeno i drugorođeno dijete, kao i sa četvoro i više djece.

“Podržavamo i mi porodice sa četvoro i više djece, kao i ova udruženja”- naveo je Ćosić.

Ocjenjujući da to nije neki veliki iznos, Ćosić je rekao da će za mjere pronatalitetne politike Grad Istočno Sarajevo u ovoj godini sveukupno izdvojiti od 70.000 do 80.000 KM.

“Smatram da nije dovoljno, ali kad se pogleda naš budžet, to je nešto što je realnost”- konstatovao je Ćosić.

SRNA