Vlada je saglasna da se utvrđene tarife primjenjuju na cijelu 2024. godinu

Vlada Srpske prihvatila informaciju o cijeni transporta prirodnog gasa

15.08.2024.

Vlada Republike Srpske prihvatila je danas informaciju o cijeni transporta prirodnog gasa po ugovoru o transportu zaključenom 2. februara između preduzeća “Sarajevo-gas” Istočno Sarajevo i “Energoinvest” Sarajevo.

“Vlada konstatuje da je Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske, postupajući u skladu sa svojim nadležnostima, donijela rješenje od 27. juna kojim se privrednom društvu “Sarajevo-gas” Istočno Sarajevo odobravaju tarife za pristup transportnom sistemu prirodnog gasa” -saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću nakon današnje sjednice.

Ovo se odnosi na zonu “Zvornik jedan/Karakaj – Kladanj Starić” za tarifni period od tri godine, imajući u vidu elemente utvrđene u tarifnom postupku po osnovu kojih je određen regulatorni potrebni prihod – regulativna osnova, utvrđeni troškovi, vrijednost kapitala, te stopa povrata i povrat na kapital.

Vlada je saglasna da se utvrđene tarife primjenjuju na cijelu 2024. godinu.

“Zadužuju se Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske i privredno društvo “Sarajevo-gas” Istočno Sarajevo da o usvojenom zaključku upoznaju naručioca “Energoinvest” Sarajevo i provedu ostale potrebne aktivnosti radi ponovnog uspostavljanja nesmetanog transporta prirodnog gasa između ugovornih strana”- stoji u saopštenju.

SRNA