Marinko Božović pojavio se na protestu (FOTO)

Obusataviti radove na proširenju sarajevskog Aerodroma

20.08.2024.

Obustava radova na proširenju sarajevskog aerodroma jedino je rješenje da ne bi bili ugroženi stanovnici Istične Ilidže, izjavio je poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić na protestu građana u Ulici Vasilija Grdžića.

Vujičić je naveo da je ovo problem cijele Istočne Ilidže, navodeći da će u slučaju zatvaranja Ulice Vasilija Grđića, što je izvođač radova i najavio, opština biti podijeljena na dva dijela.

“Sve institucije moraju se uključiti u ovo”- naglasio je Vujičić, te dodao da je obustava radova jedino rješenje bez obzira na sporazum opštine Istočna Ilidža sa aerodromom.

On je dodao da ponuđeni alternativni pravac preko magistralnog puta zbog velike frekvencije saobraćaja nije adekvatan.

“Kada je gužva iz Vojkovića nećete moći lako doći do Kasindola, tako da alternativni pravac neće postojati. Mi moramo zaštititi imovinu, građane i mora se zaustaviti, po meni nelegalan ulazak sarajevskog aerodroma na područje Istočne Ilidže”- rekao je Vujičić okupljenim građanima na protestu.

Prema njegovim riječima, načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović propustio je da pokrene određene stvari i da sada ne može prebacivati odgovornost na druge institucije.

Vujičić je naglasio da nije pokrenuo ovu priču, za pet dana građani ne bi prolazili ovom ulicom, te ponovio da je nedopustivo da sarajevski aerodrom, koji je 100 odsto u vlasništvu Vlade FBiH, obavlja radove na Istočnoj Ilidži.

“Trebalo je da vas načelnik upozna, a pregovori sa sarajevskim aerodromom o eventualnom proširenju traju od 2021. godine”- rekao je Vujičić.

Saglasan je i on da nikada nije utvrđena međuentitetska linija, pojasnivši da FBiH nikada nije htjela da to bude završeno da bi mogli raditi šta hoće.

Odbacio je svaku vrstu političkih i predizbornih insinuacija o ovom pitanju.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović rekao je građanima koji su danas protestovali zbog proširenja Međunarodnog aerodroma Sarajevo da je spreman da se sa njima bori da se odgode radovi i da će pomoći da se ovaj problem rješava kroz institucije.
Božović je rekao da je ono što je on uradio bilo institucionalno djelovanje, navodeći da problem tako treba da se rješava.

On je podsjetio da opština nije nadležna za izdavanje građevinske dozvole ako se neki objekat gradi na teritoriji dvije opštine ili dva entiteta, već da je nadležno resorno ministarstvo Republike Srpske.

Kada je riječ o međuentitetskoj liniji razgraničenja, Božović je napomenuo da je to urađeno samo u naselju Dobrinja, te podsjetio da je 2014. godine opština Istočna Ilidža ušla u određivanje naseljenih mjesta i da je nakon dopisivanja sa nadležnim institucijama dobio instrukcije kako da budu formirana.

Božović je podsjetio da su se 2021. godine dogodile poplave kada su branili ovaj dio opštine, iako su dobili dopis da se radi o prostoru koji je teritorijalno u federalnoj Ilidži, te su nakon dopisa republičkim institucijama obaviješteni da je nemoguće zamijeniti zemljište bez saglasnosti oba entiteta.

“U 2023. godini smo obaviješteni da opština Ilidža vrši izlaganje svoje teritorije. Tada sam poslao dopis Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove, tražio hitan sastanak i da Srpska u ovom dijelu opštine izloži ono što je njeno vlasništvo, kako ne bi došli do dvojnih evidencija”- naveo je Božović.

Prema njegovim riječima, zemljište koje je vlasništvo opštine Istočna Ilidža nikada nije izloženo, odnosno dato na uvid, ali jeste početkom ove godine u Federaciji BiH.

“Na osnovu tih informacija uputili smo dopis i održali zajednički sastanak na kome je odlučeno da se zemljište koje je u vlasništvu Republike Srpske izlaže. Aerodrom je uputio dopis i upoznao nas da je izdao građevinsku dozvolu o svojim namjerama”- ispričao je Božović.

Stanovnici Ulice Vasilija Grđića u opštini Istočna Ilidža, koja će biti blokirana zbog izvođenja radova na proširenju Međunarodnog aerodroma Sarajevo, protestovali su danas da bi izrazili nezadovoljstvo i od nadležnih zatražili da im se izgradi alternativni put.

Ukazano je i na problem koji imaju zbog linije razgraničenja koja nije tačno utvrđena, što stvara dodatne teškoće.

SRNA