Nešić: Bezbjednost srpskih kadrova u federalnom dijelu Sarajevu nije na zavidnom nivou

Kantonalno tužilaštvo dozvolilo “otvoren lov” na Srbe u Sarajevu

22.08.2024.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić izjavio je da je poruka Tužilaštva Kantona Sarajevo da je napad na Srbe dozvoljen i da je “otvoren lov” na funkcionere koji ne pristaju da ćute već žele da govore o istini, pogotovo iz perioda od 1992. do 1995. godine.

Nakon što se njegovo vozilo u kojem je bio juče u Sarajevu našlo na meti drugog vozača, Nešić je naveo da je zaključak Kantonalnog tužilaštva da nema elemenata krivičnog djela nevjerovatan.

“Ima najmanje dva krivična djela, ugorožavanje bezbjednosti saobraćaja i nepostupanje po naređenju ovlaštenog službenog lica i ometanje ovlaštenog službenog lica u vršenju službene dužnosti”- rekao je Nešić.

On smatra da bezbjednost srpskih kadrova u federalnom dijelu Sarajevu nije na zavidnom nivou.

Nešić je upitao šta je neophodno uraditi da se podigne bezbjednost srpskih kadrova koji ne žele da ćute i budu poslušnci već vode računa o nacionalnim interesima Republike Srpske i srpskog naroda.

“Poruka Kantonalnog tužilaštva da nema elemenata krivičnog djela je ista kao i prilikom napada na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici. Poznato je da taj događaj nije dobio sudski epilog, da niko nije procesuiran i da i danas ne znamo ko stoji iza tog napada na Vučića”- napomenuo je Nešić.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara podsjetio je da je tokom jučerašnjeg incidenta na Vrbanji mostu u Sarajevu Karim Hebib u više navrata nasrnuo na vozila pod pratnjom i na vozila obilježena rotacionim svjetlima.

“Oglušio se o naredbu ovlaštenih službenih lica koji su ga stop palicom upozoravali da se udalji, te je nakon toga nasilničkim ponašanjem prešao u suprotnu kolovoznu traku i pokušao da prepriječi vozila pod pratnjom da nastave kretanje. Ako to nisu krivična djela, ne znam šta jesu”- rekao je Nešić.

On je ukazao da može da zamisli kako se osjećaju srpski kadrovi u federalnom Sarajevu koji nemaju obezbjeđenje kada se atakuje i na vozila koja su pod pratnjom i obilježena rotacionim svjetlima, pogotovo oni koji javno iznose svoje stavove i zalažu se za interese Republike Srpske.

“Da je u vozilu bio direktor CIA Vilijam Berns koji je prije dva dana dolazio u Sarajevo da li bi danas Karim Hebib bio terorista i da li bi bio lišen slobode i podvrgnut ispitivanju ili šta bi se desilo da je u Republici Srpskoj napadnut neki bošnjački ministar” – upitao je Nešić.

Vozilo u kojem je bio ministar Nešić juče je u Sarajevu bilo meta napada drugog automobila čiji je vozač presjekao putanju kretanja i zalijetao se prema vozilima u kojima su bili ministar i njegovo obezbjeđenje, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti.

Tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo izjasnio se da vozač “rendž rovera” čiji su inicijali K.H /48/ iz Sarajeva nije počinio krivično djelo kada je na Vrbanja mostu presretao vozilo u kojem je bio ministar bezbjednosti u Savjetu ministara i vozila pratnje.

Izvor: SRNA