Novi direktor "Vodovoda i kanalizacije" Pale zahtjeva odgovornost od bivšeg direktora

Uz račun za vodu DEMOS nudio novac za glas

15.09.2024.

Vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” sa Pala Miodrag Plakalović izjavio je da se nikada nije bavio nikakvim analizama ličnog stanja bivšeg direktora ovog preduzeća Dejana Kojića, već isključivo analizom rada “Vodovoda i kanalizacije” u prethodnom periodu, činjenicama i podacima iz zvaničnih izvještaja i podataka iz arhive preduzeća.

U odgovoru na tvrdnje Kojića da je sadašnji direktor “Vodovoda i kanalizacije” iznio neistine na račun njegovog rada u JP “Vodovod i kanalizacija” i da vjeruje da je to učinio, kako kaže, pod ogromnim pritiscima i da nema hrabrosti da im se suprotstavi, Plakalović je naveo da, umjesto konkretnih odgovora na pitanja koja su mu postavljena, Kojić odgovara djelimično, površno, a na dio pitanja nikako.

S obzirom na Kojićeve tvrdnje da je, kao kaže, te neistine iznio pod pritiskom, da nema hrabrosti i da je primoran na iznošenje spekulacija, Plakalović je u odgovoru Kojiću naveo:”Ako sam iznio bilo kakvu neistinu i spekulaciju, onda ste Vi tvorac iste, jer sam koristio samo podatke iz zvaničnih dokumenta preduzeća koje ste Vi donosili i potpisivali u prethodnih sedam godina”.

Što se tiče navodnog rada pod pritiskom i nametnutim mišljenjem, Plakalović je na ove Kojićeve insinuacije i neosnovane optužbe odgovorio da on radi isključivo pod pritiskom svoje savjesti i odgovornosti prema javnosti, koju je, kako je naglasio, Kojić izgubio radeći za tuđe interese, koristeći političke satelite da pokrenu različite inicijative, jer nema političke, a ni društvene odgovornosti.

“Sve što radim i činim, nastojim da u tome nema ličnih emocija i mržnje, jer u vremenu kada smo izloženi svim vrstama političkih pritisaka na Republiku Srpsku, našim sugrađanima je potrebno prije svega jedinstvo, pozivanje na sabornost i bratsku ljubav, pogotovo u vrijeme predizborne kampanje, koja bi trebala biti bazirana isključivo na onome šta želimo uraditi, kako poboljšati život svih sugrađana, a ne dijela koji pripada određenoj političkoj stranci ili ličnim interesima”- poručio je Plakalović.

Nakon svega navedenog, Plakalović je pozvao Kojića da stanovnicima opštine Pale direktno odgovori na pitanja koja mu je postavio na konferenciji za novinare koju je održao 11. septembra, a ne da izvrće činjenica i neosnovanim napadima prebacuje krivicu na sadašnje rukovodstvo “Vodovoda i kanalizacije”, služeći se ispraznim floskulama, jer činjenice, podaci, brojke i izvještaji su neumoljivi i pokazuju šravo stanje šta je i kako radio sada već smijenjeni direktor ovog preduzeća.

Plakalović je zatražio konkretan odgovor od Kojića na pitanje zašto je olako prešao preko informacije da su radnici preduzeća JP “Vodovod i kanalizacija” Pale i članovi njegove stranke /DEMOS/ prilikom uručivanja računa za utrošenu vodu na području Mokrog istim tim korisnicima nudili novčanu naknadu od 100 KM ukoliko na predstojećim lokalnim izborima glasaju za njega kao DEMOS-ovog kandidata za načlenika, iako postoji izjava radnika o svemu navedenom.

“Takođe, radi istinitog informisanja javnosti odgovorite i na pitanje u vezi sa smanjenjem imovine za 3,5 miliona KM, o poslovnom gubitku za sedam godina od 2,7 miliona, povećanje potraživanja na 1,46 miliona, na koje ja nisam mogao uticati sa 15 dana rada. Statutom preduzeća direktor predlaže, između ostalog, i prijedlog za otpis potraživanja sa obrazloženjem (isključivo na temelju sudskih odluka, nemogućnosti izvršenja istih i slično), snoseći materijalnu i krivičnu odgovornost za zakonitost i istinitost dostavljenog prijedloga za otpis duga”- istakao je Plakalović.

U vezi sa izjavom Kojića u kojoj se dotakao ličnog odnosa sa aktuelnim direktorom “Vodovoda i kanalizacije”, Plakalovićje odgovorio da svoj odnos nikada ne mijenja i da je on zasnovan na pravoslavnim vrijednostima, bratskoj ljubavi i sabornosti, a nikako na skrivanju iza lažnih profila i fantomskih portala na kojima je moguće objavljivati različite “crne vijesti”, te pogotovo anonimnih poziva kojima su njegova porodica i on već mjesec dana konstantno izloženi uz uvrede i prijetnje fizičkim obračunom.

“Uprosk svemu, gospodine Kojiću, ja Vama i Vašoj porodici želim od Gospoda Boga svako dobro i milost”- poručio je Plakalović i pojasnio da se na ovaj odgovor povodom Kojićevog saopštenja objavljenog 12. septembra odlučio samo i isključivo radi stanovnika Pala i javnosti, a prije svega radi istine, koja se samo jedna, a koju potvrđuju egzektni podaci.

Plakalović je rekao da mu je žao što je istina toliko pogodila Kojića, jer ga je u značajnoj mjeri razotkrila i da ne može da se predstavlja za ono što nije, ali smatra da je njegova obaveza kao vršioca dužnosti direktora “Vodovoda i kanalizacije” da tu istinu predoči svojim sugrađanima.

Izvor: SRNA