Popović: Proglašenjem Pala za prijestonicu Srpske istaklo bi se jedinstvo

Srbija će podržati da Pale dobiju status prijestonice

28.09.2024.

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za oblast međunarodne ekonomske saradnje Nenad Popović izjavio je bi se proglašenjem Pala za prijestonicu Republike Srpske još jednom istaklo jedinstvo srpskog naroda i potvrdio da će Srbija nastaviti da podržava Srpsku i rukovodstvo ove opštine u ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

Ističući podršku inicijativi da Pale postanu prijestonica Republike Srpske, Popović je rekao da su Pale simbol očuvanja srpstva i mjesto gdje je srpski narod, prvi put, pokazao svoje nacionalno jedinstvo.

“Pale su simbol očuvanja srpstva i srpskog naroda u celini! Da, time bi apsolutno bio vraćen značaj istinskoj prestonici srpskog naroda, zapadno od Drine i istaklo bi se još jednom jedinstvo srpskog naroda u celini i jedinstvo celokupne teritorije Srpske!”- naglasio je Popović.

On je potvrdio da će Srbija nastaviti da podržava Republiku Srpsku i rukovodstvo Pala.

“Podržao sam inicijativu da se na Palama otvore novi fakulteti, da se izgradi muzej, biblioteka i arhiv grada”- rekao je Popović, koji je zadužen i za oblast društvenog položaja crkve u zemlji i inostranstvu.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Damjan Škipina inicirao je ideju da Pale postanu prijestonica Republike Srpske, za koju je ranije dobio podršku predsjednika Srpske Milorada Dodika.

Škipina je rekao da Pale, kao mjesto gdje je rođena Republika Srpska i stvorene njene institucije, zaslužuju status prijestonice, te da će pomoć u realizaciji te ideje pružiti i Vlada Srbije.

SRNA