Epoha srpskog jedinstva sa obje strane Drine (FOTO)

Milica Đurđević Stamenkovski prvi ministar Srbije koji je posjetio Rogaticu

29.09.2024.

Ministar za brigu o porodici i demografiji u Vladi Srbije Milica Đurđević Stamenkovski ocijenila je tokom posjete Rogatici da se odnos Vlade Srbije prema Republici Srpskoj promijenio na najbolji mogući način, te da je adekvatan onom što su potrebe srpskog naroda u Srpskoj i što su nacionalni ciljevi srpskog naroda sa obje strane rijeke Drine.

“To su zajedništvo, solidarnost, sloga, međusobna upućenost i potreba da jedni druge bolje upoznamo”- rekla je Đurđević Stamenkovski novinarima nakon sastanka sa načelnikom opštine Rogatica Miloradom Jagodićem i predsjednikom Skupštine opštine Ninoslavom Prelićem.

Ona je napomenula da joj je tokom sastanka rečeno da je prvi ministar iz Vlade Srbije koji je u zvaničnoj posjeti Rogatici.

“U Rogatici sam prvi put i posebno mi je zadovoljstvo što je u pitanju mala opština, jer svaki pedalj Republike Srpske je dragocen i veoma značajan. Kao ministar u Vladi Srbije, ali i kao građanin Srbije i Srpkinja osećam moralnu obavezu da budem uz svoj narod s obe strane Drine, naročito kada mu je teško”- rekla je ministar za brigu o porodici i demografiji.

Prema njenim riječima, Republici Srpskoj je decenijama teško i decenijama vapi za podrškom i pomoći, zagledana u Srbiju kao maticu, kao u svetionik slobode i na onu stranu sa koje treba da stigne ispružena ruka.

“Zadovoljstvo mi je što smo Svesrpskim saborom i Deklaracijom koja je usvojena utvrdili da je Srbija ruku ispružila i što smo se bratski zagrlili”- rekla je ona.

Ona je napomenula da tokom istorije nikad nije manjkalo pokušaja podjele i zavade srpskog naroda, ali da nikada u istoriji nije bilo ovakvog jedinstva kao danas.

“Podela je uvek bilo, pokušaja da nas zavade, da se naprave međe između nas – to je nešto što je karakteristika svih epoha i vekova. Ali, ovakvo jedinstvo kakvo danas imamo, mislim da smo po tome ona generacija koja je smogla snage da prepozna koliko je važno da u 21. vijeku promovišemo nacionalno jedinstvo Srbije i Republike Srpske”- istakla je ona.

Đurđević Stamenkovski je podsjetila da je slogan Ministarstva kojim rukovodi objavljen tokom dana Svesrpskog sabora bio da su “Srbija i Srpska jedna porodica”, te da su Srbija i Srpska pred zadatkom da se djeca rađaju sa obje strane Drine, porodice međusobno upoznaju.

“Djeca iz Srbije treba da upoznaju Republiku Srpsku i da znaju gdje se nalazi Rogatica, da znaju kako izgledaju ovi krajevi, koji putevi saobraćaju, da djeca iz Rogatice upoznaju Srbiju i znaju kako izgleda matica o kojoj su slušali od roditelja”- navela je ona.

U prilog tome, navela je Đurđević Stamenkovski, upućen je poziv predstavnicama udruženja koje se bore za promociju ekonomskog osnaživanja žena, ali i očuvanje tradicionalnih vrijednosti da posjete beogradske, ali i opštine širom Srbije.

Ona je napomenula da bi opština Rogatica trebala da učestvuje u organizaciji “Dana porodice” u Višegradu 2025. godine ne samo zbog geografske naslonjenosti, nego i zbog dobrih podsticajnih mjera koje Rogatica ima u domenu populacione politike.

“Opština Rogatica treba da uzme veliko učešće u organizaciji jer zaista ima šta da predstavi”- smatra Đurđević Stamenkovski.

Ona je predstavnicima lokalne zajednice poručila da je spremna za rad na zajedničkim projektima, na smanjenju listi čekanja za vrtiće, da se pomogne Rogatici da bude po mjeri porodice, da se grade kuće i stanovi, te okruženje u kojem će se porodice širiti i osjećati potrebu da tu vide i svoju budućnost.

“Želim vašoj opštini da vas dogodine bude više, da se djeca rađaju. Kampanja je u toku i kao ministar Vlade Srbije ne mogu da ne primijetim da je opština u proteklom periodu napravila napredak. Moja želja je da se tako nastavi i da očuvate tim koji je bio dobar i okupio ljude kojima je istinski stalo do Rogatice i imaju šta da ponude ovoj lokalnoj zajednici”- rekla je Đurđević Stamenkovski.

Izvor: SRNA