Negativna kampanja i bez jasnog programa za građane (VIDEO)

DEMOS pokazao u Palama da je krenuo u rušenje Dodika

03.10.2024.

DEMOS je održao Centralnu tribinu u Palama pred par stotina posjetilaca u svadbenom salonu “Stanišić”. Predstavili su svoje kandidate, ali ne i program koji građani željno isčekuju od nekoga ko je do nedavno bio vlast u Palama, a isticanjem svog kandidata za načelnika postao najveći kritičar i opozicionar.

Srđan Butulija, predsjednik OO DEMOS-a Pale, obraćajući se rekao je da su svi u sali došli što hoće, a da druga strana, to jeste SNSD, “mobinguje” svoje pristalice. Nazvao je Butulija i kampanju prljavu i da se gazilo preko mrtvih, kako kaže, a nakon toga “udario” na lidera SNSD-a i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Osvrnuo se na tribinu SNSD i Dodikov govor u kom je spominjao Kalinovik. Nazvao je politiku predsjednika Srpske bahatom i to onu politiku koja kadrove DEMOS-a i dalje drži u vlasti na republičkom i BH nivou. Rekao je da mladi odlaze i kupuju stanove u Istočnom Novom Sarajevu, ali prećutao je od koga kupuju te iste stanove i ko gradi po Istočnom Novom Sarajevu. Ono što je najzanimljivije osporio je i 35 miliona maraka uloženih od strane Vlade Republike Srpske u Pale i najavio da će DEMOS-ov kandidat, čija je privatna diploma, kako pišu mediji, sporna, biti glavni promoter fakulteta u Palama za dolazak novih studenata.

Potpredsjednik DEMOS-a Aco Stanišić složio se da je kampanja bila prljava, ali nije bio decidan sa čije strane. Očekivao je, kaže, rezultate, ali kad god se govorilo o rezultatima, DEMOS-ovaca nije bilo, jer se tim diskusijama nisu smjeli ili htjeli odazvati. Stanišić se pohvalio da na DEMOS-ovoj listi nema čak ni alkoholičara, a kamoli, kako je rekao, narkomana, lopova i reketaša, vjerovatno aludirajući na neke druge liste. Hvalio je kandidata za načelnika, osuđivao one koji su osporavali Kojićevu diplomu i rad u paljanskom Vodovodu. Obećao je da Dejan Kojić, ako pobjedi, kako kaže, biti sluga građana. Priznao je Stanišić da se pogriješilo što su se digle ruke za preseljenje Skupštine Grada u Istočno Novo Sarajevo, ali tvrdi da mu je lično aktuelni gradonačelnik obećao gradsku kuću u Palama i vraćanje nadležnosti. Ipak zaprijetio je Ljubiši Ćosiću i uslovio je podršku DEMOS-ovaca.

I dok je tražio Stanišić uslovnu “podršku” za Ljubišu Ćosića, kandidat za načelnika opštine Pale dao je podršku SDS-u i Socijalističkoj partiji. Jedine dvije stranke koje su stale uz Dejana Kojića, a za koje nije htio da čuje potpredsjednik DEMOS-a Aco Stanišić. O odnosu prema SDS-u i SP najbolje se i vdjelo po tome gdje su koalicioni partneri stajali. Mnogi su to i zmjerili DEMOS-ovcima, jer su oni koji su jedina podrška Kojiću stajali pred vratima i bili samo statisti na tribini kandidata kog su podržali. Da između Stanišića i Kojića mnogo toga ne štima, vidjelo se i sinoć. Stanišić je bio za gospodsku, kako kaže, kampanju, dok je Kojić za negativnu. Nije se mogao čuti ni sinoć program DEMOS-ovog kandidata, ali jeste negativni narativ protiv SNSD, Damjana Škipine i Nedeljka Eleka. Govorio je i to da je preživio medijsku, kako kaže, golgotu, ali da je kristalno čist, iako Mirko Subotić i informacije sa nemuštog privatnog fakulteta ne govore tako. Tvrdio je da mu se svašta nudilo da odustane, ali da je on bio spreman da izađe čak i iz DEMO-a i kandiduje se kao nezavisni.

Da DEMOS na Palama ima zeleno svjetlo za rušenje SNSD i izdaju predsjednika Srpske Milorada Dodika potvrdio je i sam Nedeljko Čubrilović. DEMOS-ovu tribinu nazvao je i većim i boljim dijelom Pala. Tvrdi da je upravo na Palama uporište DEMOS-a, a za Dejana Kojića je rekao da je ono najbolje što ta stranka ima, ne osvrćući se na svjedočenje Mirka Subotića, a ni validnosti diplome. Čubrilović je poslao poruku i da se u Palama kreće za, kako kaže, preuzimanje vlasti i da se taj scenario sa lokala preslika na cijelu Republiku Srpsku.

Iako DEMOS kreće u rušenje SNSD i izdaju politike Milorada Dodika, kako to tvrde u paljanskom SNSD-u, ta stranka i dalje je u vlasti na republičkom, ali i BH nivou. Njihovi kadrovi uhljebljeni su zahvaljujući politici Milorada Dodika i izbornim rezultatima SNSD. Ipak, DEMOS sebe naziva najjačom strankom u Palama, a percepcija je da, za dvije godine, postane i najjača stranka na području grada Istočnog Sarajeva i istoka Republike Srpske.