Da li su na pomolu novi sukobi u unutar stranaka ili gaženje preizbornih obećanja (VIDEO)

Ko će činiti skupštinsku većinu u Palama

20.10.2024.

U Palama, baš kao i u Banjaluci ne zna se ko će činiti skupštinsku većinu.

SNSD je izborni pobjednik, ali nije uspio da sa listom osvoji i glavnu funkciju načelnika u Palama, pa je neizvjesno ko će se prikloniti većem broju odbornika ili DEMOS-ovom novoizabranom načelniku Dejanu Kojiću.

SNSD osvojio je devet odborničkih mjesta. Odmah iza njih je DEMOS sa sedam, a DNS obezbjedio je tri odbornika. SDS i Ujedinjena Srpska imaju po dva odbornika, a Socijalistička partija, PDP i RSS ulaze u lokalni Parlament sa po jednim odbornikom.

SNSD sa koalicionim partnerima već ima komotnu skupštinsku većinu koju čini DNS, US i RSS imaju petnaest odbornika.

DEMOS sa svojim koalicionim partnerima, SDS-om i SP imaju devet odbornika što je nedovoljno za skupštinsku većinu. PDP se nije izjašnjavao u izbornoj trci koga će podržati, pa nije jasno kome bi se ta Partija mogla priključiti. Ipak, ni sa njima DEMOS ne može da obezbjedi većinu u paljanskom Parlamentu.

Iako brojke pokazuju da SNSD, kao najjača politička stranka u Palama može da odlučuje o većini, ipak u paljanskom SNSD-u za sada ćute i čekaju odluku iz Centrale. U Banjaluci analiziraju se izborni rezultati, a mogući je scenario i zatvorenih listi, baš kako je najavljeno u Banjaluci.

Mnogi spekulišu, čak i u SNSD-u i DEMOS-u da će skupštinsku većinu činiti te dvije stranke sa petnaest odbornika, a da će kratkih rukava ostati manje stranke koje bi činile opoziciju sa deset odbornika. To je navodno bio scenario i prije izbora, a da su manje stranke iskorištene za prikupljanje jeftinih političkih poena.

U DEMOS-u ne izlaze sa zvaničnim odgovorima. Ono što se zna da su sjedili sa SNSD-om i pregovarali, ali što je zanimljivo bez novoizabranog načelnika Dejana Kojića.

Kojić još ranije je izjavio u predizbornoj trci, za portal Katera, da neće u koaliciju sa SNSD- om ni po koju cijenu.

U SDS, US, SP, RSS za sada ćute. Svi se nadaju da će se ispoštovati predizborni sporazum i da će svaka stranka ići sa svojim koalicionim partnerom.

U DNS-u, trećoj po snazi stranci u Palama, i po mnogima tas na vagi, mogao bi da bude ključ za odlučivanje. Predsjednik paljanskog DNS-a Marko Kubatlija zahvalio se sugrađanima na podršci, ali je i čestitao novoizabranom načelniku Dejanu Kojić, kog DNS, zvanično nije podržavao. Ipak, Kubatlija je najavio saradnju sa novim DEMOS-ovim načelnikom.

“Takođe, upućujem iskrene čestitke novoizabranom načelniku opštine Pale, gospodinu Dejanu Kojiću. Uvjeren sam da ćemo zajedno, kroz predan rad i saradnju, postići velike stvari za našu opštinu”- napisao je na društvenim mrežama Kubatlija.

Politički analitičar i politikolog Filip Matić kaže da je sada svaki scenario moguć u Palama. Ni SNSD, ni DEMOS ne mogu bez drugih stranaka praviti većinu ili bez jedni drugih, ali da će na to sigurno uticati i obećanja data u predizbornoj kampanji.

Za petnaestak dana, CIK će uručiti sertifkate za imenovanja novoizabranih funkcionera. Do tada bi se trebalo znati da li će Pale imati jasnu skupštinsku većinu ili će ovaj saziv, možda, odmah na početku, obilježiti i novi preletači.