Milica Ristović Krstić i Aleksandar Todorović najbolji kandidati

Istočno Sarajevo dobilo samo dva mjesta u Sarajevu

08.06.2023.

Enes Karić novi je direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Savjet ministara imenovao je Karića nakon što je sa te funkcije razriješen Mirsad Vilić zbog sticanja uslova za penziju.

Ensad Korman imenovan je na poziciju zamjenika direktora Granične policije BiH, a sa te dužnosti razriješen je Fahrudin Halač.

Za direktora Instituta za standardizaciju BiH imenovam je Aleksandar Todorović iz Istočnog Sarajeva, a sa te dužnosti razriješen je Aleksandar Cincar zbog isteka mandata.

 

Sva trojica novoimenovanih bili su najbolje rangirani kandidati.

Rješenje o imenovanju stupa na snagu danom donošenja, a primjenjivaće se dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku BiH

Savjet ministara imenovao je Milicu Ristović Krstić iz Istočnog Sarajeva za vršioca dužnosti direktora Instituta za metrologiju BiH i Natašu Grubišu za vršioca dužnosti direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

One će nastaviti rad u kontinuitetu do završetka konkursne procedure, a najduže u periodu od tri mjeseca.

Za vršioca dužnosti zamjenika direktora Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH imenovan je Petar Biličar, počevši od 2. juna do završetka konkursne procedure, a najduže na mandatni period od tri mjeseca.

GrO SNSD-a iz Istočnog Sarajeva kao izborni pobjednik dobilo je, za sada, samo dva mjesta u Zajedničkim institucijama BiH. Milica Ristović Krstić, kao i Aleksandar Todorović kadrovi su SNSD-a iz Istočne Ilidže i Istočnog Novog Sarajeva.

U Istočnom Sarajevu čeka se odluka vrha stranke, tačnije lidera Milorada Dodika da “prelomi”  kome će pripasti pozicija ministra finansija i trezora BiH.

Kadar SNSD-a Zoran Tegeltija vraća se u Banjaluku i to na poziciju direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, jedno od najznačajnijih pozicija na nivou BiH koje je pripalo Srbima.

U Banjaluci se vodi borba za poziciju u Savjetu ministara BiH, iako su u Vladi Republike Srpske pretežno banjalučki kadrovi. Istok i jug Republike Srpske ostali su i u ovom mandatu uskraćeni za ministarske pozicije u Vladi Srpske.

U GrO SNSD-a iz Istočnog Sarajeva nisu krili da se nadaju poziciji, zasluženoj, ministra finansija i trezora BiH, jer pobjednički odbor nije dobio svog predstavnika u Savjetu ministara.

SNSD-ov ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac direktni je prijedlog, za drugi mandat, vrha stranke, dok je lider DNS-a Nenad Nešić politički izbor SNSD-a.