Četa "Petar Pandurević"

Bitka za Trebević

08.06.2023.

Na Palama je danas obilježena 31 godina od stradanja 14 boraca čete “Petar Pandurević”, koji su ubijeni u napadu muslimanskih snaga na srpske položaje na Trebeviću.
Zajedno sa svojim saborcima 8. juna 1992. godine poginuo je i njihov komandant Petar Pandurević.

Parastos stradalim vojnicima služen je kod mjesnog spomen-obilježja Stanica na Palama.

Muslimanske snage napale su srpske položaje u trenutku sahrane 45 boraca koji su ubijeni 4. juna u Žepi, u pokušaju da probiju oslabljenu odbrambenu liniju na Trebeviću i prodru u dubinu srpske teritorije.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije opštine Pale Jasna Lazarević Gavrilović rekla je novinarima da danas obilježavaju 31 godinu od herojske smrti boraca koji su izginuli na Trebeviću i to samo četiri dana poslije masakra boraca u Žepi.

“Od 4. do 8. juna su najtužniji dani u Palama, jer je u kratkom periodu izgubljeno najviše boraca i zato je teško bilo šta reći. Borci su dali sve što su imali kako bi Pale tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata bile slobodne, u miru, a civilno stanovništvo se nikada nije osjećalo ugroženo”- istakla je Gavrilovićeva.

Ona je navela da je borba na Trebeviću jedna je od najznačajnijih i najbolje svjedočanstvo srpske slobode za opstanak Pala 1992. godine, te dodala da čuvanjem sjećanja na poginulu i preminulu braću ne dozvoljavaju da bude srušen temelj opstanka srpskog naroda na ovim prostorima.

Gavrilovićeva je navela da se na Stanici na Palama tradicionalno od 1. juna svake godine održava memorijalni turnir u malom fudbalu posvećen poginulim borcima čete “Petar Pandurević”, ali i preživjelim borcima koji su dale svoj doprinos za slobodu Republike Srpske.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman rekao je da su za Pale 4. i 8. jun najbolniji u istoriji.

“Naša obaveza je da svake godine na dostojanstven način odajemo pomen srpskim herojima zato što zaborav vodi ka ponavljanju i to treba prenositi na buduće generacije kako ne bi zaboravili sva dešavanja u proteklom ratu”- istakao je Koroman, te dodao da su Srbi jednostavno branili svoja ognjišta, porodice.

On je naveo da je polaganje vijenaca i služenjem parastosa održano u okviru manifestacije “Sjećanje na juni 1992. godine”, koju organizuje paljanska Boračka organizacija.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da parastosom i odavanjem pošte poginulim borcima čete “Petar Pandurević” njeguju kulturu sjećanja.

“Obilježavamo sve važne datume za opštinu Pale kada je u pitanju Odbrambeno-otadžbinski rat, a najbitnije je da pokazujemo svoje opredjeljenje da poštujemo ono što su borci dali za Pale, Sarajevsko-romanijsku regiju i Republiku Srpsku, i to svoje živote. Ne smijemo nijednog trenutka da se pokolebamo u svojim ciljevima za očuvanje Srpske” – poručio je Jugović.

On je dodao da je bitno okupljati mlade jer su oni nada da srpski narod može opstati, ostati i ujediniti se oko Republike Srpske.

Jedan od članova čete “Petar Pandurević” Zdenko Simanić istakao je da je jako bitno podsjećati se žrtava boraca, jer ono što je učinila ova četa izuzetno je važno za Pale i Republiku Srpsku.

“Šta se tada dešavalo znaju samo oni koju su preživjeli. Bilo je strašno. Mi smo bili na sahrani borcima koji su poginuli 4. juna na Žepi, a to su muslimanske snage iskoristile jer su srpske linije bile oslabljene. Brzom intervencijom sa sahrane smo otišli kako bismo zaustavili neprijatelja da ne prođe preko Trebevića i dođe do Pala”- prisjeća se Simanić.

On je dodao da su uspjeli da odbrane srpske položaje na Trebeviću i neprijatelja vrate na njihove položaje, uz gubitke kojih se danas boraca, saboraca sjećaju i odaju im počast.

Pomen poginulim borcima kod mjesnog spomen-obilježja Stanica na Palama služio je sveštenik Zoran Kalajdžić.

Vijence na spomen-obilježje položili su članovi porodica poginulih srpskih boraca i njihovi saborci, predstavnici paljanske Boračke organizacije, rukovodstvo grada Istočno Sarajevo, opštine Pale, predstavnici Opštinske organizacije Crvenog krsta Pale, Udruženje veterana Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa, Udruženje “Beli vukovi”, Udruženje penzionera Pale.

Četa “Petar Pandurević” formirana je početkom odbrambeno-otadžbinskog rata. Imala je 200 boraca, čuvala je srpske položaje na Trebeviću i bila je na brojnim ratištima širom Republike Srpske.

Izvor: SRNA