Zaključak sa konferencije na Jahorini

Posvećenost evropskoj bezbjednosti

09.06.2023.

Usvajanjem akcionog plana kojim se potvrđuje posvećenost evropskoj i regionalnoj bezbjednosti, na Jahorini je danas zatvorena konferencija o migracijama.
Akcionim planom koji je rezultat rada tokom dvodnevnog skupa predviđa se jačanje saradnje u borbi protiv krijumčarenja ljudi i trgovine ljudima, te poboljšanje identifikacije migranata i upravljanja njihovim povratkom u zemlje porijekla.

Zbog toga će biti dodatno pojačana komunikacija na području Balkana ka zemljama porijekla migranata.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić na zatvaranju konferencije istakao je važnu ulogu BiH i zemalja regiona u očuvanju evropske bezbjednosti, te da to treba biti prepoznato.

“Odnos prema migrantskoj krizi, razgovori koje smo ovdje vodili i visok stepen zajedničkog fokusa na problem još je jedan dokaz da pripadamo modernoj Evropi i zaslužujemo da što prije osjetimo benefite punopravnog članstva u EU”- rekao je Nešić.

On je napomenuo da je migrantska kriza potvrdila da je ovo područje važno globalno raskršće koje utiče na cijelu Evropu.

“Mi danas na zapadnom Balkanu predstavljamo uspjeh ili neuspjeh velikog ekonomskog i mirovnog projekta EU. Vjerujem samo u uspjeh i siguran sam da ćemo tamo stići i da smo generacija političara koji donose neko novo vrijeme na Balkan”- naglasio je Nešić.

Tokom dvodnevnog skupa predstavnici zemlja regiona i stručnjaci iz oblasti migracija i azila razgovarali su o svim aspektima ovog bezbjednosnog i humanitarnog izazova, te razmatrali najbolja rješenja za upravljenje migracijama, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara.

Organizatori konferencije su Ministarstvo bezbjednosti i Švedska kao predsjedavajuća Savjetom EU, uz podršku Međunarodne organizacije za migracije /IOM/.

Izvor: SRNA