Obilježena 31 godina Osmog odreda

Godišnjica formiranja Specijalne brigade policije

10.06.2023.

U Istočnom Sarajevu danas je obilježena 31 godina od formiranja Osmog odreda Specijalne brigade policije Ilidža MUP-a Republike Srpske, kroz koji je prošlo oko 270 pripadnika od kojih je 18 poginulo, a 250 ranjeno u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Obilježavanju je prisustvovao ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan, koji je istakao da je MUP, kao jedna od prvih institucija, učestvovao u stvaranju Srpske i dao ogroman doprinos u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i očuvanju Republike i njenoj zaštiti nakon rata.

Karan je naglasio da danas poklanjaju dužnu pažnju za 18 pripadnika Osmog odreda Specijalne brigade policije Ilidža koji su položili živote za Republiku Srpsku.

“Ovo je prilika da odamo dužno priznanje i vječnu zahvalnost za 782 pripadnika MUP-a koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske. Oni su nam podarili slobodu, koja se zove Republika Srpska, a mi danas štiteći Srpsku štitimo te temelje”- rekao je Karan.

Karan je podsjetio da je 144 pripadnika Specijalne brigade policije položilo život za Republiku Srpsku.

“Njihovi temelji i životi su danas naša obaveza. Nakon Odbrambeno-otadžbinskog rata 30 pripadnika MUP-a izgubilo je život obavljajući službene poslove, a stotine njih je teško povrijeđeno u obavljanju svojih službenih poslova”- dodao je Karan.

On je istakao da je dug i obaveza prema svima njima da MUP nastavi da čuva ustavni poredak Republike Srpske i bezbjednosti i štiti živote svih građana i njihove imovine.

Ratni komandant Osmog odreda Specijalne brigade policije Ilidža Branislav Okuka rekao je da je neophodno i dalje njegovati kulturu sjećanja na djelo koje je za sobom ostavila ova jedinica.

“U posljednjih 10 godina MUP Republike Srpske to čini na mnogo kvalitetniji način. Naša je obaveza da nastavimo sa tim djelovanjem i načinom kako da se odnosimo prema onima koji su nam podarili slobodu”- dodao je Okuka.

Zamjenik komandanta i predsjednik Udruženja boraca Osmog odreda Specijalne brigade policije Ilidža Duško Tešić ističe da se današnjim okupljanjem odaje počast poginulim borcima, ali se istovremeno šalje poruka da je bilo ispravno sve što su pripadnici ove jedinice uradili za vrijeme rata.

“Na ovaj način svima oko sebe dajemo nadu da ćemo čuvati Republike Srpske”- rekao je Tešić.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Radan Ostojić rekao je da je velika zasluga ovog odreda i čitave brigade MUP-a koja je dala ogromne žrtve za stvaranje Srpske.

On je istakao da je na svima zadatak da se sačuva Republika Srpska koja je najveći istorijski uspjeh i uslov opstanka srpskog naroda sa lijeve obale rijeke Drine.

“Dužni smo to prema 20.000 grobova najboljih među nama, kao i prema budućim generacijama”- dodao je Ostojić.

Nekadašnji pripadnik Osmog odreda Specijalne brigade policije Ilidža Miroslav Filipović ukazao je da je neophodno da se povede više računa o statusu porodica poginulih boraca, istakavši da i dan danas postoje djeca poginulih pripadnika ove jedinice koja su nezaposlena.

“Bio sam pripadnik Vojske Republike Srpske nakon čega sam se priključio Osmom odredu Specijalne brigade policije, najelitnijem odredu koji je prošao sva ratišta. Poštujemo tradiciju i okupljamo se svakog juna da odamo poštu poginulima”- rekao je Filipović.

Parastos za poginule pripadnike Osmog odreda Specijalne brigade policije Ilidža služen je u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama, a nakon toga su položeni vijenci na spomen-obilježje ispred Policijske stanice Istočno Novo Sarajevo.

Izvor: SRNA