U petak obilježavanje

Dan odbrane Sarajevsko-romanijske regije

12.06.2023.

Na Sokocu i Ravnoj Romaniji će u petak, 16. juna, biti obilježen Dan odbrane Sarajevsko-romanijske regije gdje je tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata živote položilo više od 4.000 srpskih boraca, rečeno je Srni u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.
Obilježavanje ovog značajnog datuma, u organizaciji Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, počeće u 11.00 časova pomenom i polaganjem vijenaca na Vojničkom groblju “Novi Zejtinlik” na Sokocu.

Parastos poginulim borcima Sarajevsko-romanijske regije biće služen u 12.00 časova u Manastiru Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji, a obraćanje zvaničnika predviđeno je od 12.15 časova, te umjetnički program.

U Odbrambeno-otadžbinskom ratu iz Sarajevsko-romanijskog korpusa za odbranu ove regije poginulo je 4.000 boraca, dok ih je oko 10.000 ranjeno. Ovaj korpus bio razmješten na širem području Sarajeva, imao je 15.000 do 18.000 boraca naspram daleko brojnijih snaga Prvog i Drugog korpusa takozvane Armije BiH. Jedinice Sarajevsko-romanijskog korpusa bile su u dvostrukom obruču.

Neprijateljske snage pokušale su izvesti 35 ofanziva i pokušaja uništenja Sarajevsko-romanijskog korpusa.

Odbrana Sarajevsko-romanijske regije bila je jedan od najtežih zadataka koje je izvršila Vojska Republike Srpske, odnosno Sarajevsko-romanijski korpus tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Na Vojničkom groblju “Novi Zejtinlik” na Sokocu sahranjeno je 949 poginulih boraca Sarajevsko-romanijskog korpusa. Kao vječni pomen srpskim junacima, na Ravnoj Romaniji je izgrađen Manastir Svetog Georgija, na čijim su zidovima u unutrašnjosti ispisana imena više od 4.000 poginulih srpskih boraca.

Korpus je formiran 22. maja 1992. godine prema nalogu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske,a sjedište mu je bilo u Lukavici.

Izvor: SRNA