Porodice poginulih traže smjenu

Pokušaj “pranja” banjalučkih umjetnika

12.06.2023.

Selekcija ovogodišnjeg teatar festa “Petar Kočić” Narodnog pozorišta Republike Srpske objavljena je 19. aprila, te je prethodno prošla proceduru prihvatanja selekcije, što znači da su o njoj obaviješteni nadležni odbori i institucije – tim riječima je započeta pres konferencija odgovornih iz Narodnog pozorišta Republike Srpske.

“O selekciji obaviješteni Organizacioni odbor Festivala, Upravni odbor Narodnog pozorišta Srpske, kao i Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske i Kabinet predsjednika Srpske. Sarajevski ratni teatar je u Banjaluci na sceni Narodnog pozorišta Srpske gostovao 11. juna 2015. godine sa predstavom `Janje, kokoš, pijetao` u koprodukciji tog teatra, `Mesa`, `Bitefa` i Zagrebačkog kazališta mladih. Tada nije bilo nikakve osude na naziv tog pozorišta i činjenice da se predstava u njihovoj organizaciji igra u našem pozorištu” – izjavila je selektor Festivala Slađana Zrnić.

Zrnićevoj ni danas nije jasno zašto sa svih strana Srpske stižu osude u vezi sa gostovanjem SARTR-a, jer je, kako kaže, Sarajevski ratni teatar u Banjaluci gostovao i prije osam godina.

Ni za direktoricu Narodnog pozorišta Republike Srpske nema ništa sporno u gostovanju Ratnog teatra, ni u uklanjanju Trobojke.

Dijana Grbić poziva se na  zakonske procedure. Smatra da ni na koji način nije prekršen zakon, niti je kako kaže, na bilo koji način nanijeta sramota građanima Srpske, pa čak i skidanjem zvaničnog simbola Republike Srpske.

“Zastava Srpske nikada nije skinuta ni zbog koga, ona stoji u holu Narodnog pozorišta i tu će uvijek stajati. Zastavu na zgradi Narodnog pozorišta nismo istakli, jer to nije naša obaveza zakonom, kao što to uradili ni prethodnih godina, ali to tada nikome nije smetalo”- rekla je Grbićeva.

Umjetnički direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Aleksandar Stojković smatra da su neosnovane optužbe koje su stigle glumcima ovog pozorišta. Hvalio se da je bio učesnik  Odbrambeno-otadžbinskog rata, ali da mu ne smeta da igra predstave u FBiH ili bilo gdje drugo.

Danas su pokušali da se opravdaju i iz resornog Ministarstva. Stali su u zaštitu rukovodstva Narodnog pozorišta Republike Srpske pozivajući se na navodnu praksu Pozorišta koje se vodi isključivo  kvalitetom – navodi se u saopštenju. Iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske i oni podsjećaju da je SARTR gostovao i 2015. godine u Republici Srpskoj.

“Narodno pozorište Republike Srpske se organizovanjem ovogodišnjeg Teatar festa “Petar Kočić” kao i do sada rukovodilo isključivo i primarno kvalitetom predstava koje su željeli predstaviti u danima ovog festivala svojoj publici i sigurno im nije bio cilj izazvati negativne reakcije zbog gostovanja Sarajevskog ratnog teatra” – saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

Današnjim odgovorima nadležnih iz Narodnog pozorišta Republike Srpske još više je razljutilo udruženja proistekla iz Odbrambeno-otadžbinskog rata. Strašno je što se pokušava zamijeniti teza kaže za 369portal Branimir Kojić, predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila. Porodice poginulih, kaže Kojić i dalje traže ostavke odgovornih.

“Današnja pres konferencija direktorice Pozorišta Republike Srpske na kojoj su bili i glumci nam nije dala nikakve odgovore. Niko nije napadao glumce, niti umanjivao njihovo stvaranje Republike Srpske, ali isto tako nema potrebe da direktorica ne podnese ostavku kao moralni čin, jer dozvolom Ratnog teatra da igra svoju predstavu u Republici Srpskoj, pritom sklanjanjem zastave Republike Srpske sami ponižavamo kako našu otadžbinu, tako i naše žrtve. Njihovo objašnjenje da je program dostavljen i kabinetu predsjednika Republike Srpske je pokušaj sakrivanja iza institucije predsjednika. Još jednom tražimo da direktorica podnese ostavku zbog ovog skandala za koji je ona najodgovornija, jer mora da zna da kao neko ko je preuzeo funkciju, ima i obaveze prema svim građanima Republike Srpske, a za Republiku Srpsku je dato više od 35000 života. Ukoliko još jednom pokaže drskost, obratićemo se i ministarstvu prosvjete i kulture, a ne isključujemo i radikalnije vidove borbe” – Branimir Kojić, predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila

SARTR, koji u zvaničnoj biografiji navodi da je 1992. godine bio jedinica takozvane Armije BiH, nastupio je na banjalučkom međunarodnom festivalu “Petar Kočić” čiji je domaćin i organizator Narodno pozorište Republike Srpske.

Tokom ovog festivala umjesto istaknute zastave Republike Srpske, na fasadi Narodnog pozorišta Srpske, kulturnog, ali i istorijskog spomenika Republike, istaknuti su nazivi sponzora festivala, među kojima je kladionica.

Predstavnici boračkih organizacija i porodica poginulih boraca u Srpskoj, kao i sarajevski Srbi iz Istočnog Sarajeva koji su najveću žrtvo ratovanja podnijeli osudili su gostovanje SARTR-a u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci i zatražili od institucija u Srpskoj da to ispitaju i preduzmu odgovarajuće mjere. RTRS zbog učešća SARTR-a prvi put nije medijski podržao festival.