Odluka lokalnih političara

Sokolac pod policijskim nadzorom

12.06.2023.

Policijska uprava Istočno Sarajevo treba da izvrši procjenu stanja bezbjednosti u opštini Sokolac i preduzme sve potrebne mjere da se to stanje popravi, zaključili su danas odbornici Skupštine opštine Sokolac na vanrednoj sjednici, na kojoj je razmatrana narušena bezbjednosna situacija.

“Imamo čvrsta obećanja predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ i vjeru u institucije Republike Srpske da će biti preduzete sve mjere da se sadašnja situacija stavi pod kontrolu i spriječe dalja neželjena dešavanja u oblasti bezbjednosti” – rekao je Strahinja Bašević, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske , koji je prisustovao sjednici.On je napomenuo da je vanredna sjednica zakazana na inicijativu Kluba odbornika SNSD-a povodom nedavnih dešavanja kojima je narušena bezbjednost i izazvana uznemirenost građana.

O nedavnoj pucnjavi i ubistvu na Sokocu, kao i o pokušajima ubistva, odbornike su informisali predstavnici Policijske uprave Istočno Sarajevo.

Načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac poručio je građanima opštine Sokolac da će policija, u saradnji sa svim organima i subjektima, i u narednom periodu preduzeti sve mjere i radnje da bi se popravilo stanje bezbjednosti i osjećaj sigurnosti svakog građanina.

On je napomenuo da je preduzeto niz aktivnosti koje će doprinijeti poboljšanju stanja bezbjednosti na području ove opštine.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je novinarima da je vanredna sjednica zakazana poslije nemilih dešava u proteklih desetak dana u kojima se u jednom slučaju desilo ubistvo, a u drugom je bačena eksplozivna naprava i izvršen pokušaj ubistva u gradskom naselju, pri čemu su mogli stradatu slučajni prolaznici, što je stvorilo osjećaj nesigurnosti kod građana.

Nakon što je izdao saopštenje vezano za ta dešavanja, Bjelica je, kako je objasnio, zatražio pojačanje mjera bezbjednosti na području opštine.

“Podržali smo rad MUP-a Srpske i zatražili da budu pojačane mjere, odnosno da se pojača ljudstvo /policije/ u ovoj lokalnoj zajednici i riješi pitanje dodatnih materijalno-tehničkih sredstava, ako za tim ima potrebe”- izjavio je Bjelica.

On je dodao da je lokalna uprava i do sada uvijek dobro i profesionalno sarađivala sa Policijskom stanicom Sokolac, te podsjetio da je na nedavnoj sjednici Skupštine opštine bez ijedne primjedbe prihvaćen izvještaj o radu ove stanice.

“Očekujemo smirivanje tenzija i u narednom periodu ne bi smjelo doći do novih negativnih dešavanja. Svi treba da damo doprinos da do toga ne dođe”- istakao je Bjelica.

Vanrednoj sjednici Skupštine opštine Sokolac prisustvovao je i komandir Policijske stanice Sokolac Radovan Šarenac.

Jedno lice ubijeno je u pucnjavi koja se dogodila 7. juna na Sokocu, a jedno je povrijeđeno. Pucnjava se dogodila u poslijepodnevnim časovima u Ulici cara Lazara.

Pripadnici MUP-a su u subotu, 10. juna, priveli 27 lica sa područja Sokoca u okviru rada na predmetu teškog ubistva, te pretresli kuće, stanove, pomoćne i ostale objekte na više lokacija u ovoj opštini. Ova lica su nakon kriminalističke obrade puštena na slobodu.

Izvor: SRNA