Ministar Siniša Karan poslao poruku

Na “Novi Zejtinlik” da dođu oni koji su protiv Srpske

16.06.2023.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je danas na Sokocu, povodom Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije, da na Vojničko groblje “Novi Zejtinlik” gdje počiva 949 poginulih srpskih boraca treba da dođu svi koji su protiv Republike Srpske, koji govore da je “agresor i genocidna”, a pogotovo oni iz Sarajeva u kojem danas nema Srba.
Karan je rekao da je Vojničkom groblju “Novi Zejtinlik” mjesto na kojem se istovremeno osjećaju i tuga i ponos, te da ovdje treba da dođu svi koji ne daju puni doprinos izgradnji u miru časne i ponosne Srpske.

“Tužni smo i uvijek ćemo biti tužni na ovom i ovakvim mjestima, na grobovima naših najmilijih, najboljih, najhrabrijih, najčasnijih, a istovremeno ponosni jer tu ne leže samo oni, nego i temelji naše slobode i naše Republike Srpske”- rekao je Karan.

On je istakao da da je Vojska Republike Srpske zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova /MUP/ i svojim narodom u Odbrambeno-otadžbinskomo ratu vodila mnogo veličanstvenih bitaka, ali da je jedna od najveličanstvenijih – odbrana Sarajevsko-romanijske regije.

Ministar unutrašnjih poslova Srpske podsjetio je da o odbrani Sarajevsko-romanijske regije svjedoče i 4.000 poginulih boraca i 10.000 ranjenih u odbrani svojih ognjišta i porodica.

“Veličanstvene su samo one bitke i borbe kada se borite za svoje, kada štitite ognjišta i porodice. Zato je samo naša borba časna i veličanstvena”- naglasio je Karan.

Izražavajući zahvalnost svima koji su dali savoje živote za Republiku Srpsku, Karan je poručio da su obaveza, pravo i dužnost ostalih da nastave tamo gdje su oni stali, ali u miru.

“Da našoj mladosti, djeci i svim građanima obezbijedimo prosperitetan život u Republici Srpskoj i time se odužimo onima koji su ovdje”- poručio je Karan.

Na Sokocu i Ravnoj Romaniji danas je obilježen Dan odbrane Sarajevsko-romanijske regije u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Odbrana Sarajevsko-romanijske regije, bila je jedan od najtežih zadataka Vojske Republike Srpske u kome je Sarajevsko-romanijski korpus korpus odbio 35 ofanziva neprijateljskih snaga.

Ovaj korpus formiran je 22. maja 1992. godine prema nalogu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, a njegove jedinice su bile razmještene na širem području Sarajeva.

Na Vojničkom groblju “Novi Zejtinlik” na Sokocu sahranjeno je 949 poginulih boraca Sarajevsko-romanijskog korpusa. U znak sjećanja na poginule borce, na Ravnoj Romaniji je izgrađen Manastir Svetog Georgija, na čijim su zidovima u unutrašnjosti ispisana imena više od 4.000 poginulih boraca ovog korpusa.

Izvor: SRNA