Dani "Kasindolskog bataljona"

Žrtva boraca za Republiku Srpsku nikad neće biti zaboravljena

01.07.2023.

 Kod spomenika u Kasindolu u Istočnoj Ilidži danas je služen parastos i položeno cvijeće za 99 pripadnika Kasindolskog bataljona Vojske Republike Srpske poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu u okviru manifestacije posvećene tom bataljonu.
LJubica Mijović, majka poginulog borca Davora Mijovića, koji je imao 27 godina rekla je da je njen sin stradao u Kijevu od tenkovske mine zajedno sa vozačem, dok su bili u sanitetskom vozilu.

Ona je istakla da nikada neće preboljeti sinovu smrt i dodala da joj radost predstavljaju kćerka i njena djeca.

Ona je zahvalila organizatorima što se obilježava i podsjeća na poginule borce Kasindolskog bataljona.

Kćerka palog borca Nada Jovović rekla je da je lijepo da se obilježavaju značajni datumi za poginule borce.

“Jedno od mnogobrojnih imena na ovoj ploči je i ime moga oca Aleksandra koji je poginuo u ratu od granate. Uvijek je govorio `kada padne prva granata bježite jer tu će pasti i druga` i na kraju on je poginuo od te druge granate”- rekla je Jovovićeva koja je imala 19 godina kada joj je otac poginuo.

Ona je dodala da se sjećanje na pale borce ne smije svesti na jedan dan i da uvijek treba podsjećati na teške ratne dane koji nikada ne smiju da se zaborave.

Predsjednik Opštinske boračke organizacije Istočne Ilidže “Ilidžanski borac” Goran Šehovac rekao je da su ovo potresni dana kada se članovi boračke organizacije podsjete na ratne dane i poginule borce.

“Djeca ovih poginulih su osnovali porodice, a njihovi roditelji su dali za Republiku Srpsku život, što je najvrednije”- rekao je Šehovac.

On je poručio da pogunili borci neće biti zaboravljaeni dok kuca ijedno srce stanovnika grada Istočno Sarajevo.

Šegovac je rekao da demobilisani borci moraju da dobiju mjesečni borački dodatak i dodao da za to postoje obećanja republičkih nadležnih zvaničnika.

Predsjednik Predsjedništva boračke organizacije “Ilidžanski borac” Slobodan Maunaga rekao je da su se u sklopu manifestacije “Dani Kasindolskog bataljona” danas na spomeniku, svetom mjestu, porodice poginulih i ratni drugovi okupili da odaju počast borcima Kasindolskog bataljona iz koga je 99 boraca dalo život za stvaranje Republike Srpske.

“Manifestacija traje već 10 dana i 23. je godina od kako se služi pomen poginulima i najmanje što možemo uraditi je da se okupimo i upalimo svijeće i pomolimo se Bogu za njihove duše jer su najbolji sinovi iz Kasindola ugradili svoje živote u temelje Republike Srpske”- istakao je Maunaga.

Maunaga je podsjetio da je Kasindolski bataljon držao ratnu liniju od Treskavice do Mojmila i da su učestvovali u borbama na Olovu, Nedžarićima, Ilidži i tamo gdje je trebalo.

“Branili su svoje porodice, djecu i svoje najmilije i odbranili su svoje”- naglasio je Maunaga, napominjući da je na početku rata bilo postrojeno 495 boraca ispred Sokolskog doma u Kasindolu, te da su ovaj bataljon činile tri generacije- očevi, sinovi i unuci.

Istakao je da je ovo malo mjesto dalo veliki broj žrtava i da je tokom rata ovaj bataljon imao mnogo uspjeha.

Izvor: SRNA