Potpisan memorandum o saradnji

Udruženje amputiraca Istočno Sarajevo imaće podršku opštine Pale

13.07.2023.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović potpisao je danas sa Udruženjem amputiraca Istočno Sarajevo memorandum o saradnji koja će obuhvatati realizaciju projekata.

Jugović je izjavio novinarima da će lokalna zajednica pomoći Udruženju u finansijskom i svakom drugom smislu prilkom realizacije određenih projekata.

“Svjesni smo težine obavljanja njihovog posla čiji je osnovni cilj da omoguće zapošljavanje lica iz ove kategorije kako bi bili ravnopravni članovi društva”- izjavio je Jugović i dodao da na području grada Istočno Sarajevo postoje 184 člana Udruženja amputiraca.

On navodi da ih posebno impresionira poduhvat Udruženja amputiraca koji planiraju uspon na vrh Svete Gore.

“To treba da naglasi posebnu notu borbe srpskog naroda, a posebno kategorije koja je u Odbrambeno-otadžbinskom ratu dala svoje dijelove tijela za Republiku Srpsku”- istakao je Jugović.

Jugović je zahvalio Udruženju amputiraca na posjeti i svemu onome što čine, navodeći da sa područja opštine Pale ima više od 30 članova u njihovom sastavu.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja amputiraca Istočno Sarajevo Srđan Jeremić kaže da su potpisivanjem memoranduma ozvaničili saradnju koja je vezana za podršku u zakonskom smislu da će opština Pale stati iza Udruženja i pomagati u projektima koliko bude mogla.

Jeremić dodaje da su sa opštinom Pale preko članova Udruženja i ranije sarađivali, koja im je pomagala u hodočašćima na Svetu Goru, u obilascima manastira u Republici Srpskoj i kroz par projekata zapošljavanja članova koji su sa teritorije Pala.

On naglašava da Udruženje amputiraca Istočno Sarajevo, njih 16, planira 22. avgusta da ode do manastira Hilandar, od čega je sedam amputiraca izrazilo želju da se popne na vrh Svete Gore.

“Jednom smo to uradili i opet ćemo. Neki od nas su bez jedne noge, obe noge ili bez ruke. Na taj način se borimo da ljudi čuju za nas i naše postojanje, ali i reklamiramo naše mogućnosti šta možemo uraditi u smislu zapošljavanja ili normalnog života”- poručio je Jeremić.

Prema njegovim riječima, već 12 godina imaju tradiciju očuvanja i njegovanja Odbrambeno-otadžbinskog rata jer sve manastire kada obiđu spomenu braću koja su dala život za Republiku Srpsku kao i preživjele koji se i danas bore za Srpsku na neki način.

Izvor: SRNA