Vujičić: Nije bilo reagovanja na fotografije djece u Srebrenici sa replikama oružja

BH Tužilaštvo ne reaguje na zloupotrebu djece

14.07.2023.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Miroslav Vujičić rekao je da je Tužilaštvo BiH pristrasno i da to pokazuje činjenica da nije bilo reagovanja na fotografije djece u Srebrenici sa replikama oružja i ratnim zastavama takozvane Armije BiH, dok se krivičnim djelom kvalifikuju objavljene fotografije sa podignuta tri prsta i generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

“Na fotografijama iz Srebrenice vidimo čistu zloupotrebu djece, ali na to niko ne reaguje. Iz tih fotografija vidimo da se djeca ne uče prijateljstvu, nego se djeca truju i od malih nogu uče da mrze i pripremaju na ko zna šta”- ocijenio je Vujičić.

Vujičić je izjavio Srni da je Tužilaštvo pristrasnost pokazalo bezbroj puta, pa i na posljednjem slučaju dvije studentkinje, od kojih je jedna na društvenim mrežama podigla tri prsta, a druga objavila fotografiju generala Ratka Mladića.

“To nam pokazuje i ovaj posljednji primjer. Djevojke su na svom privatnom profilu objavile, a koliko znam čovjek na privatnom profilu može objavljivati šta hoće. To je vlastita stranica”- rekao je Vujičić i naglasio da su djevojke sada pod strašnim pritiskom.

On je obećao da će djevojkama biti pružena pomoć, pa, kako je rekao, ako zatreba biće i prebačene na neki od fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu ili Banjaluci.

“Naći ćemo način da ih zaštitimo, jer je očigledno da je njihova studentska karijera u Sarajevu završena”- rekao je Vujičić.

Tužilaštvo BiH zatražilo je od Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Kantona Sarajevo materijal u vezi sa dvije studentkinje, od kojih je jedna na društvenim mrežama podigla tri prsta, a druga objavila fotografiju generala VRS Ratka Mladića, što će okvalifikovati kao krivično djelo.

Iz kantonalnog MUP-a su saopštili da se Tužilaštvo BiH izjasnilo da se ovaj slučaj kvalifikuje kao krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Izvor: SRNA