Kinezi zainteresovani za realizaciju kapitalnih projekata

Kineski ambasador u Istočnom Sarajevu

18.07.2023.

 Ambasadorom Kine u BiH Đi Pingom posjetio je danas gradski Administrativni centar Istočno Sarajevo, gdje se sastao sa gradonačelnikom Ljubišom Ćosićem.

“Kina i njihovi diplomatski predstavnici dokazali su se kao prijatelji Srpske i da je njihova podrška iskrena i konkretna, i što je veoma važno, nije uslovljena nerealnim političkim zahtjevima, već je zasnovana na objektivnom sagledavanju situacije” – izjavio je danas Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Ćosić je istakao da grad Istočno Sarajevo godinama doprinosi promovisanju kineske tradicije, kulture, jezika, prvenstveno u okviru Centra za kineske studije na Filozofskom fakultetu na Palama, aktivnosti Matične biblioteke, a otvoreni su i za saradnju sa kineskom privredom.

“U tom kontekstu imamo dobre kontakte sa kineskim kompanijama kao što su “Sinohydro”, “PowerChina” i “AVIC”, koje su zainteresovane za neke od kapitalnih projekata u našem gradu. Drago mi je da tu vrstu saradnje podržava kineska Ambasada na čelu sa ambasadorom Đi Pingom, a što znači da imamo i zvaničnu podršku NR Kine” – rekao je Ćosić.

Kineske kompanije zainteresovane su i za izgradnju tunela od Pala do Istočnog Novog Sarajeva. 369portal saznaje i da Kinezi rade studiju izvodljivosti i to o svom trošku.