Košarac i Ćosić odlučni u borbi za istinu

Istina o stradanjima Srba u Sarajevu

26.07.2023.

 Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac pružio je na današnjem sastanku sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Ljubišom Ćosićem apsolutnu podršku naporima da se sazna istina o stradanju Srba u Sarajevu.

“Naša dužnost i moralna obaveza je da se istinom borimo protiv sramnih pokušaja revizije istorije i lažnih narativa o srpskom narodu”- rekao je Košarac nakon sastanka.

Ćosić je naveo da je tokom sastanka razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH sa fokusom na ulogu i funkcionisanje Istočnog Sarajeva.

“Zajednička ocjena sastanka jeste da se mora ukazivati na ulogu i značaj stradanja Srba u Sarajevu kako u periodu Odbrambeno-otadžbinskog rata 1992.-1995. godina, a pogotovo nakon egzodusa 1996. godine, te da se moraju posmatrati kao stvar kontinuiteta i krajnosti, te kao stvar kojom se treba baviti kroz djelovanje svih političkih aktera i institucija”- rekao je Ćosić Srni.

On je istakao da je opšti zaključak da se mora djelovati u pravcu koji je naslonjen na činjenicu da su Srbi iz Sarajeva bili ti koji su dali najveći zalog za stvaranje Republike Srpske i za njen današnji izgled kako u Istočnom Sarajevu, tako i u ostatku Srpske.

“Veliki broj Srba iz Sarajeva svoje mjesto življenja pronašao u ostalim dijelovima Republike Srpske. Upravo se u tome odslikava značaj Srpskog Sarajeva jer je u kompletu pomogao stvaranju Republike Srpske u smislu stvaranja Istočnog Sarajeva, ali i da su Srbi Sarajeva dali doprinos izgradnji lokalnih zajednica u Republici Srpskoj”- rekao je Ćosić.

 

Izvor: SRNA