U otvorenom pismu 24 udruženja pružila podršku

Podrška predsjedniku Srpske stiže napismeno iz Srbije

17.08.2023.

Udruženja civilnog društva iz Srbije, koja u svom radu okupljaju populaciju izbjeglih i raseljenih Srba, izrazila su opštu i svesrdnu podršku predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i njegovoj borbi za očuvanje postojanja Republike Srpske.

U otvorenom pismu Dodiku 24 udruženja ocjenjuju da podizanje optužnice Tužilaštva BiH protiv predsjednika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske predstavlja pravno nasilje jedne instrumentizovane institucije, koja sprovodi samovolju samoproklamovanog stranog državljanina Kristijana Šmita.

“Svesni smo da je ovo još jedan u nizu napada na Republiku Srpsku sa ciljem da ona nestane. Nadamo se da ćete, kao i do sada, istrajati u borbi za očuvanje Srpske te vas u duhu solidarnosti pozivamo da računate na našu podršku i istrajete u vašim zahtevima”- piše u pismu podrške.

Podršku su pružili Koordinacija udruženja izbjeglih i raseljenih u Srbiji, Udruženje izbjeglih, raseljenih i doseljenih lica “Zavičaj”, Udruženje boraca Krajine u Srbiji, Udruženje za zaštitu istine o srpskom narodu “21 novembar”, Udruženje mještana i prijatelja Vrbičana Prizren, Moje Kosovo, Zavičajno udruženje “Rodna gruda”.

Svoju podršku su iskazali i Udruženje penzionera opštine Grocka, Srbski kulturni centar Ćirilica, Udruženje ratnih vojnih invalida oslobodilačkih ratova Srbije Grocka, Udruženje mladih za Kosovo i Metohiju, Udruženje za očuvanje kulturne baštine “Dah”, Pokret građansko ekonomski progres, Zavet SrpskoRuski, Rusko sabranje u Srbiji.

Pismu podrške su se pridružili i Porodični sabor, Udruženje za odbranu ćirilice “Dobrica Erić”, Društvo Cara Nikolaja, Pokret 1389, Srbija, Zavičajni klub Kordunaša.

Podršku su dali i Udruženje žena sa Kosova i Metohije, Udruženje “Srpska solidarnost”, Udruženje “Bratstvo krstonosci”, te Udruženje za borbu protiv bele kuge “Opstanak”.

Gotovo sva navedena udruženja u svom nazivu imaju Beograd, gdje su i registrovani ili imaju sjedište.

Tužilaštvo BiH podiglo je 11. avgusta, optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Izvor: SRNA