Ćosić: Opoziciji mora da bude jasno da ovo nije priča oko jednog čovjeka već institucije Republike Srpske

Dodik brani zakone i nadležnosti Srpske

18.08.2023.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je Srni da bi narod u Republici Srpskoj trebalo da prepozna da predsjednik Srpske Milorad Dodik institucionalno brani zakone i nadležnosti Republike, koje Tužilaštvo BiH i međunarodna zajednica svojim potezima derogiraju, odnosno srozavaju.

Ćosić je rekao da jedan dio opozicije u Republici Srpskoj – SDS, PDP i Narodni front, na sav glas, kratkovido i potpuno nesvjesno šalje poruku da je ovo priča oko jednog čovjeka, te istakao da je ovo priča oko institucija Republike Srpske – predsjednika Republike, vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika, te Narodne skupštine Srpske.

“Mene bi istinski iznenadilo da su /Milan/ Miličević kao predsjednik SDS-a i njegove kolege iskreno stali i podržali politiku koju vodi predsjednik Republike Srpske u pravcu zaštite zakona koje je donijela Narodna skupština Srpske, gdje sjede i njihovi poslanici, a ti njihovi poslanici su glasali za te zakone”- istakao je Ćosić.

Prema njegovim riječima, Dodik je potpisao ukaz o proglašenju zakona u svojstvu predsjednika Republike Srpske.

“Ta teza da oni neće podržati Dodika, a kao podržavaju predsjednika Republike Srpske, samim tim pada u vodu. Da je njihov kandidat Jelana Trivić bila predsjednik Srpske, morala bi potisati ukaz, u protivnom bi izazvala ustavnu krizu u Republici, odnosno postupila bi u suprotnosti sa Ustavom”- rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

On je istakao da je ovo jasan pokazatelj da SDS nije iskren u svojim namjerama koje govore o tome da se do kraja bore za Republiku Srpsku.

“Oni su u jednom trenutku odlučili da slijede kurs Dodika i da prihvate njegove odluke, jer su mislili da on u zaštiti Republike Srpske neće ići do kraja i željeli su jednim dijelom da pokažu narodu da mogu da se opravdaju za bezbroj odluka koje su donijeli u prethodnom periodu, a bili su protiv Srpske”- naglasio je Ćosić.

Prema njegovim riječima, kada su vidjeli da ne mogu to – njihov kontakt sa međunarodnim sponzorima, odnosno sa njihovim mentorima iz međunarodne zajednice im je rekao da je ovo momenat da oni naprave srpsko nejedinstvo, odnosno nejedinstvo unutar Republike Srpske.

Ćosić je istakao da je nagore to što će se to nejedinstvo manifestvovati kroz obični narod, te dodao da nije riječ o politici SNSD-a ili SDS-a, već institucionalnu politiku koja štiti zakone i nadležnosti Republike Srpske.

“Očigledna je ta politička kratkovidost i obuzetost međunarodnim donatorima i onima koji im titraju i pokušavaju im objasniti kako će ih jednog dana dovesti na vlast, a sve je dovelo do toga da Miličević i ekipa iz SDS-a ovih dana oštro udaraju protiv Dodika kao predsjednika Republike Srpske”- naveo je Ćosić.

Prema njegovim riječima, da je neko pokrenuo neki spor protiv Milorada Dodika kao predsjednika SNSD-a, moglo bi se reći da se stalo u zaštitu lidera ove političke partije.

“Trudimo se da stanemo iza institucije predsjednika Republike Srpske, a Miličević to niti vidi, niti želi da vidi i koristi kao argument svoje nesvjsne političke borbe”- poručio je Ćosić.

Tužilaštvo BiH podiglo je 11. avgusta, optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Izvor: SRNA