Sarajevski Srbi i dalje umiru od karcinoma koja su posljedica osiromašenog uranijuma

NATO bombardovanje Srba zločin bez kazne

02.09.2023.

NATO bombardovanje Republike Srpske i srpskih položaja prije 28 godina jedan je od najvećih zločina, u rangu onih koje je Zapad činio u Drugom svjetskom ratu, poput bacanja atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki, a pokazuje da devedesetih nisu vladali međunarodno pravo, pravda i pravičnost, nego zakon jačeg, izjavio je Srni politikolog Filip Matić.

“To govorim zato što bombardovanje Republike Srpske nijednog trenutka nije dobilo podršku Savjeta bezbjednosti UN. To je narušavanje kompletnog međunarodnog prava i poretka gdje se, zapravo, pokazalo da je tada vladao zakon jačeg” – istakao je Matić, pojašnjavajući da je bombardovanje Srpske uporedio sa zločinima iz Drugog svjetskog rata jer je korišten osiromašeni uranijum.

On je ukazao da posljedice i stradali u bombardovanju Republike Srpske nisu isključivo direktne žrtve perioda kada su padale bombe po Palama, Istočnom Sarajevu, Hadžićima i oko Sarajeva, već je danas riječ i o ogromnom porastu broja oboljelih od karcinoma, što je u direktnoj vezi sa osiromašenim uranijumom.

Prema njegovim riječima, i danas se trpe te posljedice, budući da je mnogo godina potrebno za razgradnju osiromašenog uranijuma, pa će se, kako je upozorio, tek vidjeti posljedice, žrtve i koliki je zločin počinjen nad srpskim narodom.

Matić je ukazao da je vojno-politički faktor definitivno odredio tok rata u BiH, ali se ne može reći da je bombardovanje bio jedini izolovani slučaj.

On je rekao da se, analizirajući događaje 1992-1995. godine, može vidjeti kako politički Zapad konstantno drži stranu Bošnjacima, kako se stvara pritisak na političko rukovodstvo da se povuče sa osvojenih teritorija, da se ne zauzme Sarajevo.

“Sjetimo se samo proboja Igmana i kada je Sarajevo bilo na dlanu Vojsci Republike Srpske, pa je političko rukovodstvo popustilo pod pritiscima u Ženevi i povuklo Vojsku. Vojska je trebala samo da se povuče i da teritorije koje je zauzela budu pod kontrolom međunarodnih snaga. Zapravo su te teritorije došle pod kontrolu Armije BiH i ozbiljna šteta je napravljena Vojsci Republike Srpske u dogovorenom mirnom povlačenju”- podsjetio je Matić.

Matić je ocijenio da se može zaključiti, sa politikološke i ljudske sfere, da kolektivni Zapad koji je tada vladao, a i politički Zapad koji je danas u vrhuncu moći, jeste zločinački i ne preže od bilo kakvih akcija da bi ispunio svoje interese.

“Sve to radi pod plaštom raznoraznih floskula kao što su demokratizacija, bolje sutra, vladavina prava, važnost poštovanja odluka civilizacije… Mnogo je floskula iza kojih se nalazi mnoštvo zločina koje Zapad čini”- naglasio je Matić i dodao da je to razlog više zašto Srbi nikada ne bi trebali da budu dio tog Zapada.

U Republici Srpskoj se 9. septembra obilježava Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja, koje su snage Alijanse izvršile od 30. avgusta do 14. septembra 1995. godine na teritoriji BiH bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN.

Tokom NATO operacije “Namjerna sila” poginulo je 46, a ranjeno najmanje 98 pripadnika Vojske Republike Srpske, te pet pripadnika radne obaveze, podaci su Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica. U NATO bombardovanju Republike Srpske poginulo je najmanje sedam civila, dok je najmanje 21 civil ranjen.

Snage NATO-a bacile su na Republiku Srpsku ukupno 1.026 bombi, među kojima je 13 krstarećih raketa tipa “tomahavk”, dok je ukupna težina bačenog eksploziva iznosila oko 10.000 tona.

Zvaničan razlog za bombardovanje Republike Srpske bilo je granatiranje sarajevske pijace Markale 28. avgusta 1995. godine, kada je Unprofor bez dokaza odmah za to optužio Vojsku Republike Srpske.

Inicijativa za obilježavanje Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja pokrenuta je u Andrićgradu 26. avgusta 2018. godine na prijedlog Novinske agencije Republike Srpske – SRNA.

Izvor: SRNA