Dodik: Eto, neka proba

Kristjanu Šmitu zabranjen ulazak u Srpsku

06.09.2023.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Kristijan Šmit od iduće sedmice neće moći ući u Republiku Srpsku.

“Razmišljam da zabranim ulazak Šmitu, što ću i učiniti. Vidjećemo kako će moći da uđe. Više neće dobijati pratnju. Kad saznamo da je ušao, biće izbačen iz Republike Srpske. Od iduće sedmice on neće moći ući u Republiku Srpsku. Eto, neka proba”- rekao je Dodik sinoć za Federalnu televiziju.

Dodik je istakao da Republika Srpska nije ukinula Ustavni sud BiH, već da je rekla da je to prevara koja funkcioniše već decenijama, gdje tri strane sudije i dva muslimana čine većinu, godinama donose antiustavne odluke i niko se ne osvrće na to.

“Javnost u Federaciji aplaudira tome i uvijek je to bilo protiv Republike Srpske i mi možemo da izvedemo čitavu genezu toga. Uz odluke koje je donosi visoki predstavnik i sudije Ustavnog suda, tih pet, u mnogim situacijama kao recimo oko Suda, Tužilaštvo koje nema ustavnu osnovu, a Ustavni sud po definiciji mora da sudi samo o usaglašenosti zakona sa Ustavom, i ako ne piše da nema BiH pravo na pravosuđe – onda ona ne može ni imati pravosuđe”- ukazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska traži da se realizuje ustavna odredba da se nakon pet godina može odlučiti da sudije ne budu stranci.

Dodik je naveo da visoki predstavnik nije predstavnik međunarodne zajednice nego je visoki predstavnik potpisnika Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma.

“Znači, on nema kapacitet međunarodne zajednice. Amerika je izvršila privatizaciju što je uzela tu personu i stavila je u svoju ulogu. To je kršenje Dejtonskog sporazuma. Lako je Americi reći `Milorad Dodik krši Dejton`, a oni su prvaci svijeta u tome”- naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci ne mogu da izgrade svoju budućnost tako što će uz pomoć neke administracije politički eliminisati Srbe i Hrvate i da će uspješno da žive, sretni i zadovoljni čitav život i vijek koji predstoji. “Naravno da neće”, dodao je on.

Dodik je naveo da kada je sa trojkom napravio dogovor o četiri-pet zakona pojavio Šmit koji je nametnuo zakona.

“Mnogi su mislili da ću ja sada to sve odbaciti. Da ću ja zategnuti. Ja sam poštovao dogovor. Ja sad tražim da poštuju i oni. Mi smo rekli da će u septembru na dnevni red Ustavni sud”- rekao je Dodik.

On je istakao da nema interesa da podrži stranca koji kaže “ovo je zakon”, a Sarajevo kaže “to je u redu”.

“Kako mislite da je u redu? U redu je dok traje prema Miloradu Dodiku. Šta ćemo poslije? Možda imate dogovor s njim, koji može da bude da taj isti nevažeći visoki predstavnik dođe i kaže `zakon o imovini`, pa nas razvlasti. Mislite li da ćemo to dopustiti? Probajte”- poručio je Dodik.

Izvor: SRNA