Parlamentarci SNSD-a oštro reagovali na Šmitove provokacije

Šmit i dalje podiže tenzije u BiH – najavljuje dolazak u Srpsku

08.09.2023.

Kristijan Šmit se očigledno nije odrekao fašističkih metoda u radu pa pokušava da prijeti predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, ocijenio je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić.

Vujičić je rekao da je za razliku od Dodika, koji je legitimno izabran voljom naroda, Šmit došao u BiH kao njemački turista bez ikakvog legitimiteta.

“Na šta bi ličilo da u jednoj demokratskoj zemlji čovjek bez legitimiteta pokušava da upravlja zemljom kao kolonijom i prijeti izabaranim predstavnicima, kao što to Šmit čini ovdje” – upitao je Vujičić.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić rekla je da prijetiti legitimno izabranom predsjedniku Republike Srpske, što čini Kristijan Šmit, može samo “političko nedonošče”, te da nisu srpski sinovi živote za Srpsku dali da bi njemački turista u mirnom vremenu ponižavao instituciju predsjednika Republike.

 “Ići tamo gdje nisi dobrodošao mogu samo ljudi bez kulture i poštovanja” – ocijenila je Vulićeva povodom Šmitove najave da će sljedeće sedmice doći u Republiku Srpsku.

Ona je istakla da je Republika Srpska zakletva srpskog naroda.

“Nisu srpski sinovi živote za Srpsku dali da bi njemački turista u mirnom vremenu ponižavao instituciju predsjednika Republike Srpske” – napominje Vulićeva.

Ona je navela da je “Šmit isfrustrirani srbomrzac”. Vulićeva navodi da ne zna kod koga u Republiku Srpsku dolazi Šmit i da, vjerovatno, “ide kod onih koji su na istom platnom spisku kao i on”.

“Za čestit srpski narod turista koji umišlja da ima imunitet, a nema potvrdu Savjeta bezbjednosti UN, je rušitelj dejtonske BiH i istrebitelj Srba i Hrvata sa ovih prostora” – poručila je Vulićeva.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić rekao je da Kristijan Šmit pokušava da silom odgovori na zakonske mjere.

Kojić je rekao da je Šmit uzeo za pravo da radi mimo Ustava i svih propisa, što je nemoguće.

“Jasno da je Šmit u BiH nelegalno i bez prava na boravak, jer nije izabran od legalnih i legitimnih organa, te da se prema svakom licu koje nelegalno boravi moraju preduzeti određene mjere što mu je jasno stavljeno do znanja. Šmit se ponaša kao gospodar života, prevashodno u Republici Srpskoj” – rekao je Kojić.

On je naveo kako u narednih nekoliko dana i sedmica ima dogovorene sastanke u Republici Srpskoj, posebno u Banjaluci, a planove je najavio ubrzo nakon što je Dodik rekao da je MUP Srpske dobio instrukcije o postupanju u slučaju Šmita.

Kojić smatra da takvim postupkom Šmit samo pokazuje svoje frustracije.

Kristijan Šmit rekao je juče za “Frankfurter algemajne cajtung” da će sljedeće sedmice doći u Republiku Srpsku, te je predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku zaprijetio da se “spremi na neke neugodne trenutke” jer, kako je naveo, on uživa imunitet.

On je naveo kako u narednih nekoliko dana i sedmica ima dogovorene sastanke u Republici Srpskoj, posebno u Banjaluci, a planove je najavio ubrzo nakon što je Dodik rekao da je MUP Srpske dobio instrukcije o postupanju u slučaju Šmita.

Izvor: SRNA